eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Peter Pellegrini korábbi szlovák kormányfőt, a Hang - Szociáldemokrácia párt vezetőjét sminkelik a szlovákiai választásokat megelőző televíziós vita szünetében Pozsonyban 2023. szeptember 21-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Peter Pellegrini a győzelem után: "a Szlovák Köztársaság sosem fogja elismerni területek erővel történő leválasztását"

Tragédia olyan katonai konfliktust támogatni, amely nem hozott eredményt az utóbbi két évben - jelentette ki vasárnap Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök a TA3 helyi televízió vitaműsorában az ukrajnai háborúra utalva.

Tragédia olyan katonai konfliktust támogatni, amely nem hozott eredményt az utóbbi két évben - jelentette ki vasárnap Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök a TA3 helyi televízió vitaműsorában az ukrajnai háborúra utalva.

"Úgy vélem haladéktalanul meg kell fékeznünk az öldöklést, és csak aztán kell majd cselekednünk. Abszolúte tragédia önmagában egy olyan katonai konfliktust támogatni, amely emberek tízezreinek életét követelte, de semmiféle eredménnyel nem járt az utóbbi két évben" - hangsúlyozta Pellegrini.

Leszögezte egyben: nem vitatja, hogy Oroszország volt az agresszor az ukrajnai háborúban.

"A Szlovák Köztársaság sosem fogja elismerni területek erővel történő leválasztását vagy a Krím elcsatolását" - mondta.

A szlovák rádió és televíziónak (RTVS) nyilatkozva kiemelte, hogy a békéről, illetve az öldöklés megfékezésével kapcsolatos felvetésével a gyerekes családok megnyugtatása volt célja Szlovákiában, nem pedig a félelemkeltés.

Pellegrini, aki az elnökválasztás szombati második fordulóján a voksok 53,12 százalékát kapta, a kampány során kijelentette, hogy ellenfele, Ivan Korcok megválasztása esetén belerángatná a háborúba Szlovákiát.

"Szeretném szavatolni, hogy Szlovákia az Európai Unió és a NATO szerves része. Ezekben az intézményekben a korábbinál szuverénebben kell fellépnünk és hallatnunk kell a hangunkat. Minden irányba körbe kell néznünk a világban" - mondta Pellegrini.

A TA3 műsorában beszélt arról is, hogy építő jellegű együttműködést kíván az elnöki hivatal és a kormányzat között.

"Ahol a kormány segít az embereken, teljesítve politikai ígéreteit az emberek életének méltóbbá, biztonságosabbá és jobbá tételében Szlovákiában, ott számíthat az elnöki palota támogatására. Ahol a kormány eltér ezektől a dolgoktól, vagy olyasmit tenne, ami ellentmond az alkotmánynak, ott elnökként kötelességem lesz szót emelni" - húzta alá Pellegrini.

Mindemellett elutasította, hogy az elnökség egyfajta "ellenállási, vagy ellenzéki központként, illetve ellensúlyként működjön" a kormánnyal szemben.

Beszélt arról is, hogy a hagyományokkal összhangban le fog mondani jelenlegi házelnöki tisztségéről, valamint tagságáról a második legnagyobb kormánypártban, a Hangban (Hlas-SD), amelynek társalapítója és elnöke.

Pellegrini június 15-én lép hivatalba államfőként.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×