eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Megroggyant ház a kelet-tajvani Hualienben 2024. április 4-én, miután az előző nap 7,2-es erősségű, az utóbbi negyed század legerősebb földrengése volt Tajvanon. Kilenc ember életét vesztette, legalább kilencszáz megsérült, épületek, autópályák rongálódtak meg.
Nyitókép: MTI/APCsiang Jing-jing

Ezernél is több sérültje van a tajvani földrengésnek - videók

A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc. A Hualien megye egyik nemzeti parkjában eltűnt ötven szállodai alkalmazott közül több tucatnyit megtaláltak.

Az utóbbi 25 év legerősebb tajvani földrengésének számító szerdai 7,2-es földmozgás a reggeli órákban történt a gyéren lakott, keleti Hualien megyében. A rengést még a sziget fővárosában, Tajpejben is érezni lehetett, ott azonban csak minimális károk keletkeztek. A tajvani tűzoltóság közlése szerint a sérültek száma 1058, és a Tarokó Nemzeti Parkban eltűnt ötven szállodai alkalmazott többségét megtalálták. További 646 ember még mindig nem tud kijutni a park területéről az útlezárások miatt, ők többnyire hotelekben vannak - tették hozzá.

Szerdán helikopterrel sikerült kimenekíteni a két kőfejtőben ragadt hetven bányász közül az egyik helyszínről hat embert - közölték a hatóságok csütörtök reggel, hozzátéve, hogy a másik helyszínen 64 ember még mindig el van zárva a külvilágtól. Csütörtökön folytatódott a Tarokó-szurdokot a sziget nyugati partvidékével összekötő autópálya megtisztítása a törmelékektől.

A Hualien felé tartó vasútvonalat már csütörtök reggel megnyitották egy állomás kivételével, amely a földrengés okozta károk miatt továbbra is zárva marad - közölte a vasúttársaság vezetése. Hualien városban az épületekben rekedt összes embert kiszabadították, de a háromszáznál is több utórengés miatt sokan otthonuk helyett sátorban töltötték az éjszakát. A város központjában található tízemeletes épület, az Uránusz lakói az épület előtt várakoztak, hogy kihozhassák lakásukból legfontosabb személyes tárgyaikat. A lakókra védősisakot adtak, és mindenkinek tíz perc állt a rendelkezésére, hogy összegyűjtse a legfontosabb értéktárgyait. Hszu Csen-vej, Hualien város polgármestere korábban 48 megrongálódott lakóépületről számolt be, amelyek közül több olyan éles szögben dőlt meg, hogy a földszinti rész teljesen összezúzódott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×