eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tálib fegyveresek két hazatérő afgán harcos fogadási ünnepségén a kabuli nemzetközi repülőtéren 2024. február 12-én. A két férfi korábban a kubai Guantánamo-öbölben levő fogolytáborban raboskodott, ahonnan 2017-ben Ománba szállították őket, és mostanáig házi őrizetben tartották. A Bakhtar afgán állami hírügynökség szerint ezennel a 2001-ben Guantánamón amerikai fogságba esett utolsó afgán harcos is hazakerült.
Nyitókép: MTI/EPA/Szamiullah Popal

Amerikai állampolgárokat vettek őrizetbe az afganisztáni tálibok

Az Afganisztánt kormányzó radikális iszlamista tálibok vasárnap megerősítették, hogy amerikai állampolgárokat vettek őrizetbe az ország törvényeinek megsértése címén.

Zabihullah Mudzsáhid, az afganisztáni tálib kormányzat szóvivője a TOLOnews helyi hírtelevízión közzétett videóüzenetében két amerikai állampolgárt említett, de személyazonosságukat, illetve a terhükre rótt pontos bűncselekményeket nem tárta fel. Ugyanakkor elmondta, megbeszélések folynak az amerikai kormánnyal az őrizetbe vettekről.

Az Afganisztánban bebörtönzött külföldiek számárül nincsenek pontos információk. A korábban őrizetbe vett amerikai állampolgárok egyike Ryan Corbett, aki 2022 nyarán, vagyis egy évvel a szélsőségesek hatalomra kerülése után került a helyi hatóságok kezére. A CBS amerikai hírtelevízió nemrég arról számolt be, hogy Corbett felesége aggodalmát fejezte ki férje egészségi állapota miatt, miután egy "felkavaró" telefonhívást kapott tőle.

A tálibok 2021 augusztusában vették át a hatalmat Afganisztánban a nyugati erők kivonása és az afgán kormányzat összeomlása nyomán. Az új kabuli vezetés rendszerint nemzetbiztonsági, illetve a helyi törvények és szokások megsértésével indokolja külföldiek őrizetbevételét.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×