eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
Palesztin gyerekek ételosztáson kapott melegételt visznek a családjuknak a Gázai övezet déli határán levő Rafah menekülttáborában 2024. március 7-én, öt hónappal az övezetben dúló háború kirobbanása után. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Izrael bírálja az ENSZ-jelentést a gázai éhínségről

Izrael szerint a jelentés pontatlanságokat tartalmaz, kétes forrásokra hivatkozik és hiányos.

Az élelmiszerhiány a Gázai övezet egyes részeiben messze meghaladta az éhínség szintjét, az azonnali tűzszünet és a harcok dúlta övezetekbe szállított élelmiszer nélkül tömegek halhatnak meg - közölte múlt hétfőn a globális éhínség monitorozásával foglalkozó szervezet.

Izrael "elismeri a háború által a gázai polgári lakosságra gyakorolt szomorú következményeket" - közölte az izraeli védelmi minisztériumnak a hadsereg polgári tevékenységeit a palesztin területeken összehangoló szerve (COGAT).

Izrael azonban nem foglakozik élelmiszerosztással Gázában - tette hozzá, azzal vádolva meg az ENSZ-szervezeteket, hogy nem képesek a naponta érkező segélyeket kezelni.
"A kerem-salomi átkelőnél állandóan több száz teherautó akad el a gázai oldalon, miután az izraeli hatóságok átléptették őket" - tette hozzá a COGAT.

Feszült a viszony Izrael és egyes ENSZ-szervezetek, különösen az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, az UNRWA között, amely a múlt héten jelezte, hogy Izrael véglegesen megtiltotta számára, hogy segélyszállítmányokat juttasson el Gázai övezet északi részébe. Izrael megkérdőjelezte a jelentés azon megállapításának pontosságát is, hogy a háború október 7-i kezdete előtt 500 teherautó, közöttük 150 élelmiszerszállító jármű lépett be naponta a Gázai övezetbe.

Izrael bírálta az IPC-t, amely a Hamasz vezetésű gázai egészségügy-minisztérium által közölt adatokat idézte az áldozatokról, mondván, hogy az Izrael által terrorszervezetnek minősített Hamász "stratégiai érdeke", hogy megtévesztő információkat szolgáltasson. A COGAT szerint a jelentésben számos tárgyi tévedés található.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×