eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke beszél a lengyel parlamenti alsóház, a szejm varsói üléstermében, miután miniszterelnökké választotta az október 15-i választások eredményeképpen létrejött törvényhozás 2023. december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Európai fegyverkezést sürget a lengyel miniszterelnök

A lengyel miniszterelnök szerint lelkileg hozzá kell szoknunk, hogy Európa egy új korszakhoz, a háború előtti korszakhoz érkezett.

Nem akarok senkit sem megijeszteni, de a háború már nem a múltból származó fogalom. Ez a valóság, és több mint két évvel ezelőtt kezdődött – mondta Tusk egy nemzetközi sajtótájékoztatón. Megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az orosz rakéták újabb sortüze Ukrajnát sorozta pénteken. Oroszország az elmúlt hetekben fokozta Ukrajna bombázását − írja az Index.

Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök minden bizonyíték nélkül már Ukrajnát tette felelőssé a moszkvai Crocus City Hall városháza elleni dzsihadista támadásért, és „nyilvánvalóan szükségét érzi, hogy igazolja az ukrajnai polgári célpontok elleni egyre erőszakosabb támadásokat”.

Rámutatott, hogy Oroszország a hét elején először támadta Kijevet hiperszonikus rakétákkal nappali fényben. Első külföldi interjúját, amióta tavaly év végén lengyel miniszterelnökként visszatért hivatalába, arra használta fel, hogy közvetlen felhívást intézzen Európa vezetőihez, hogy tegyenek többet a védelem megerősítéséért.

Szerinte attól függetlenül, hogy ki nyeri az amerikai választásokat, Európa vonzóbb partnere lenne az Egyesült Államoknak, ha katonailag önellátóbb lenne.

Nem arról van szó, hogy Európa katonai autonómiát szerezzen az Egyesült Államoktól, vagy „a NATO-val párhuzamos struktúrákat” hozzon létre – mondta. Hozzátette, hogy Lengyelország jelenleg gazdasági teljesítményének 4 százalékát költi védelemre, és minden más európai országnak a GDP 2 százalékát kellene. Szerinte az Európai Unió egésze mentálisan felkészült arra, hogy harcoljon a biztonságáért.

Mióta Oroszország teljes körű háborút indított Ukrajnában, a Nyugattal való kapcsolatok a hidegháború legrosszabb napjai óta a legmélyebbre süllyedtek, bár Putyin elnök a héten azt mondta, hogy Moszkvának »nincsenek agresszív szándékai« a NATO-országokkal szemben – mondta a lengyel miniszterelnök.

Az az elképzelés, hogy országa megtámadná Lengyelországot, a balti államokat és a Cseh Köztársaságot, „teljes képtelenség” – mondta. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha Ukrajna nyugati F–16-os harci gépeket használna más országok repülőtereiről, akkor azok „legitim célpontokká válnának, bárhol is legyenek”.

Ugyanakkor elárulta, hogy Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök arra kérte az uniós vezetőket, hogy ne használják a „háború” szót a csúcstalálkozóra tett nyilatkozataikban, mert az emberek nem akarják fenyegetve érezni magukat.

A BBC szemléje szerint több európai vezetőt is méltatott, és kiemelte a Lengyelország, Franciaország és Németország közötti biztonsági együttműködés fontosságát – a weimari háromszögként ismert szövetséget.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×