eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Portugál Vöröskereszt munkatársai az ENSZ gyermekvédelmi alapja (UNICEF) által az Idai ciklon károsultjainak felállított egészségügyi központban, a mozambiki Beira nagyvárosban 2019. március 28-án, két héttel a ciklon elvonulása után. Az ítéletidő mintegy 750 emberéletet követelt az afrikai országban, ahol 1,85 millió ember szorul humanitárius segítségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mintegy 900 ezer adag kolera elleni vakcinát és ugyanennyi rovarirtóval átitatott szúnyoghálót küld az érintett térségekbe, ahol az ivóvíz hiánya miatt felütötte fejét a kolera, és a mocsarassá vált területeken a hetekben maláriaszúnyog-invázió várható.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

Figyelmeztetést adtak ki egy oltóanyag esetleges hiánya miatt

A világszerte a kolerás megbetegedések száma olyan ütemben gyarapodott, hogy súlyos oltóanyaghiány fenyegethet - figyelmeztetett szerdán a globális vakcinakészletek elosztásáért és felügyeletével megbízott nemzetközi koordinációs csoport (ICG).

A tájékoztatás szerint tavaly az érintett országok kétszer annyi oltóanyagot igényeltek, mint amennyit előállítottak.

A kolera bakteriális fertőzés okozta betegség, amely általában szennyezett víz vagy élelem útján terjed, és akut hasmenést, ennek révén kiszáradást okoz.

A nemzetközi koordinációs csoport hangsúlyozta: sürgős szükség van a további járványok kitörésének megelőzésére és a gyártókapacitások növelésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg egyedül a dél-koreai EuBiologics gyógyszeripari vállalat gyárt kolera elleni vakcinát.

Tavaly összesen 36 millió dózis oltóanyagot állítottak elő, ugyanakkor legkevesebb 72 millióra érkezett be igény az országoktól - ismertette a WHO. 2021 és 2023 között nagyobb volt a kereslet kolera elleni vakcinák iránt, mint az azt megelőző évtized egészében.

A WHO mellett az UNICEF, az Orvosok Határok Nélkül és a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) is tagjai a nemzetközi koordinációs csoportnak.

A kolerás megbetegedések száma 2021-től kezdett emelkedni. 2022-ben a fertőzöttek száma több mint duplájára, vagyis 473 ezerre nőtt az azt megelőző évhez képest.

Előzetes adatok szerint tavaly a 700 ezret is meghaladta a kolerában megbetegedett emberek száma. A legsúlyosabban érintett országok a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Haiti, Szomália, Szudán, Szíria, Zambia és Zimbabwe voltak.

Az ICG a vakcinák iránt megnövekedett magas kereslet miatt már 2022 októberében ajánlást tett közzé, hogy az addig bevett gyakorlattól eltérően kettő helyett csak egy dózist adjanak be az oltásra szorulóknak. Mindezzel több embert tudnak ugyan immunizálni, de a hatás nem tart olyan hosszú ideig. Az ICG ezért sürgeti, hogy az országok fektessenek több forrást a csatornarendszerek kiépítésébe, valamint az ivóvízellátás biztosításába. A nemzetközi koordinációs csoport ezen felül szorgalmazza az új oltóanyagok mielőbbi engedélyeztetését, valamint azt, hogy megfelelő mennyiségben és megfizethető árakon elérhetők legyenek a világpiacon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×