eur:
385.39
usd:
354.97
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
számítógép virtuális valóság futurista
Nyitókép: Pixabay

Szabotázsveszély: nincs alternatívájuk a mélytengeri kábeleknek

A tenger alatti adatátviteli kábelek szabotázsától tart Európa. Ezek a kábelek valóban sérülékenyek, és ez azért rossz hír, mert rajtuk múlik az internet működőképessége – tudta meg az InfoRádió Gerhátné Udvary Eszter egyetemi docenstől, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Karának oktatójától.

Elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt, az elvágott vezetékek közé tartozik az Asia-Africa-Europe 1, az Europe India Gateway, a Seacom és TGN-Golf vezetéke is. Jelenleg 14 kábel fut a Vörös-tenger alatt, és további hat tervezési fázisban van: az Európa és Ázsia közötti kommunikáció több mint 90 százaléka a Vörös-tenger alatti kábelek segítségével valósul meg.

"Az internet működéséhez elengedhetetlen adatátviteli módszer az optikai kábel, nincs még egy olyan technológia, ami ilyen mennyiségű adatot, ilyen távolságra, ilyen jó minőségben képes lenne továbbítani" − mondta Gerhátné Udvary Eszter az InfoRádióban.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Karának oktatója arról számolt be, hogy az optikai kábelek általában akkor sérülnek meg, amikor a halászhajók kiemelik azokat, vagy amikor a kivetett vasmacskát végighúzzák a tengerfenéken. Ezek a kábelek, attól függően, hogy mikor telepítették, 20-400 Tbit/sec adatátvitelre képesek, ami hihetetlen mennyiségű adat – tette hozzá a szakember.

„Ezek a tengeralatti kábelek a távközlési hálózatok autópályái, pótolhatatlan egy ilyen kiesése. Nincs más versenyképes technológia, ami ekkora mennyiségű adat továbbítására alkalmas lenne. Ez hatalmas előnye, de egyben a hátránya is, mert ez teszi a hálózatot sérülékennyé” − mondta Gerhátné Udvary Eszter.

A szakember közlekedési példával illusztrálta az adatkommunikációs csatorna meghibásodását. Úgy fogalmazott, egy optikai kábel kiesése olyan, mint amikor baleset történik az M7-es autópályán, ilyenkor a forgalmat átterelik a 7-es útra, de az nem bír el annyi autót, így lesznek olyan autósok, akik késve fognak célba érni. Az adatátvitelnél is vannak alternatív útvonalak, de azok nem tudják az összes adatot ugyanakkora sebességgel célba juttatni – összegezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×