eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
számítógép virtuális valóság futurista
Nyitókép: Pixabay

Szabotázsveszély: nincs alternatívájuk a mélytengeri kábeleknek

A tenger alatti adatátviteli kábelek szabotázsától tart Európa. Ezek a kábelek valóban sérülékenyek, és ez azért rossz hír, mert rajtuk múlik az internet működőképessége – tudta meg az InfoRádió Gerhátné Udvary Eszter egyetemi docenstől, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Karának oktatójától.

Elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt, az elvágott vezetékek közé tartozik az Asia-Africa-Europe 1, az Europe India Gateway, a Seacom és TGN-Golf vezetéke is. Jelenleg 14 kábel fut a Vörös-tenger alatt, és további hat tervezési fázisban van: az Európa és Ázsia közötti kommunikáció több mint 90 százaléka a Vörös-tenger alatti kábelek segítségével valósul meg.

"Az internet működéséhez elengedhetetlen adatátviteli módszer az optikai kábel, nincs még egy olyan technológia, ami ilyen mennyiségű adatot, ilyen távolságra, ilyen jó minőségben képes lenne továbbítani" − mondta Gerhátné Udvary Eszter az InfoRádióban.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Karának oktatója arról számolt be, hogy az optikai kábelek általában akkor sérülnek meg, amikor a halászhajók kiemelik azokat, vagy amikor a kivetett vasmacskát végighúzzák a tengerfenéken. Ezek a kábelek, attól függően, hogy mikor telepítették, 20-400 Tbit/sec adatátvitelre képesek, ami hihetetlen mennyiségű adat – tette hozzá a szakember.

„Ezek a tengeralatti kábelek a távközlési hálózatok autópályái, pótolhatatlan egy ilyen kiesése. Nincs más versenyképes technológia, ami ekkora mennyiségű adat továbbítására alkalmas lenne. Ez hatalmas előnye, de egyben a hátránya is, mert ez teszi a hálózatot sérülékennyé” − mondta Gerhátné Udvary Eszter.

A szakember közlekedési példával illusztrálta az adatkommunikációs csatorna meghibásodását. Úgy fogalmazott, egy optikai kábel kiesése olyan, mint amikor baleset történik az M7-es autópályán, ilyenkor a forgalmat átterelik a 7-es útra, de az nem bír el annyi autót, így lesznek olyan autósok, akik késve fognak célba érni. Az adatátvitelnél is vannak alternatív útvonalak, de azok nem tudják az összes adatot ugyanakkora sebességgel célba juttatni – összegezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×