eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
A Volkswagen egyik elektromos autójának emblémája a 19. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállítás sajtónapján, 2021. április 19-én. A járműipari seregszemlét április 24. és 28. között rendezik az idén.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Kényes helyzetbe került a Volkswagen: beszorult Berlin és Peking közé

Kína Németország legfontosabb kereskedelmi partnere, a német autógyártók számára igazi beruházási paradicsom. A Volkswagenre azonban most épp kínai kapcsolatai miatt erős nyomás nehezedik.

A gyanú szerint ugyanis a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban a helyi partnercég ujgurokat alkalmaz, és a német újságok közül elsőként a Handelsblatt számolt be arról, hogy a Volkswagen nem először szembesült ujgurok kényszermunkájával ottani telephelyein. A legújabb értesülés szerint ezúttal Turpanban a VW és a kínai partner, a SAIC autógyártó cég közös tesztpályájának építéséhez alkalmaznak kényszermunkásokat.

Az újság által idézett szakértők szerint a munkálatok során megsértették az emberi jogokat, különös tekintettel az ujgur alkalmazottak állandó ellenőrzésére és "kizsákmányolására". Korábbi hasonló, az emberi jogok lehetséges megsértésére vonatkozó értesülések szerint a BASF német vegyipari konszern úgy döntött, hogy kivonul Hszincsiang tartományból. Ezt követően most a három német kormánypárt több politikusa felszólította a Volkswagent, hogy a BASF példáját követve hasonló lépésre szánja el magát.

Szociáldemokrata, zöld párti és szabad demokrata politikusok közös nyilatkozatban foglaltak állást amellett, hogy

a tartományt a nyugati vállalatok, köztük a Volkswagen számára egyfajta "no go" övezetté nyilvánítsák.

Erről a Bundestag emberi jogi bizottságának elnöke tájékoztatta a Der Tagesspiegelt. A politikusok szerint Hszincsiang – Ujgur Autonóm Területként is említett – tartományban az emberi jogok helyzete "annyira katasztrofális", hogy német cégek nem tevékenykedhetnének ott.

A BASF a múlt hét végén jelentette be, hogy a tartományban lévő két vegyes vállalatban lévő részesedését eladja, és kivonul onnan. Indoklásként az állítólagos emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatos értesülésekre utalt. A Volkswagen ugyanakkor még nem szánta el magát hasonló intézkedésre. A ZDF köszolgálati médium szerint szerint a cég most Hszincsiangban kínai vegyesvállalati partnerével együtt vizsgálja az üzleti tevékenység jövőbeli irányát. A német vállalat nyilatkozata szerint "különböző forgatókönyvek intenzív vizsgálata" folyik.

A tudósítások utaltak arra is, hogy nem először kaptak lábra ilyen jellegű, a tartományra vonatkozó és a Volkswagen ottani vállalatát érintő értesülések. A német cég a múlt év végén a tartományi Urumcsi üzemében vizsgált állítólagos jogsértéseket, az ellenőrzés során ugyanakkor nem találtak bizonyítékot kényszermunkára, illetve az emberi jogok megsértésére.

A sajtóértesülésekre felháborodással reagált a kínai vezetés. A Der Tagesspiegel számolt be arról, hogy a pekingi külügyminisztérium intette a német vállalatot, "ne hagyja magát megtéveszteni a hszincsiangi helyzettel kapcsolatos hazugságoktól".

A Volkswagennek különbséget kell tennie az igazság és a hazugság között

– figyelmeztetett a minisztérium.

A Süddeutsche Zeitung ugyanakkor a Volkswagenhez közel álló köröket idézve arról számolt be, hogy a cégen belül sokan a kivonulást sürgetik. Ez azonban nem könnyű, Hszincsiangban ugyanis a SAIC céggel két közös vállalkozás is működik, az urumcsi üzem és azt épülő tesztpálya.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×