eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Volkswagen egyik elektromos autójának emblémája a 19. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállítás sajtónapján, 2021. április 19-én. A járműipari seregszemlét április 24. és 28. között rendezik az idén.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Kényes helyzetbe került a Volkswagen: beszorult Berlin és Peking közé

Kína Németország legfontosabb kereskedelmi partnere, a német autógyártók számára igazi beruházási paradicsom. A Volkswagenre azonban most épp kínai kapcsolatai miatt erős nyomás nehezedik.

A gyanú szerint ugyanis a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban a helyi partnercég ujgurokat alkalmaz, és a német újságok közül elsőként a Handelsblatt számolt be arról, hogy a Volkswagen nem először szembesült ujgurok kényszermunkájával ottani telephelyein. A legújabb értesülés szerint ezúttal Turpanban a VW és a kínai partner, a SAIC autógyártó cég közös tesztpályájának építéséhez alkalmaznak kényszermunkásokat.

Az újság által idézett szakértők szerint a munkálatok során megsértették az emberi jogokat, különös tekintettel az ujgur alkalmazottak állandó ellenőrzésére és "kizsákmányolására". Korábbi hasonló, az emberi jogok lehetséges megsértésére vonatkozó értesülések szerint a BASF német vegyipari konszern úgy döntött, hogy kivonul Hszincsiang tartományból. Ezt követően most a három német kormánypárt több politikusa felszólította a Volkswagent, hogy a BASF példáját követve hasonló lépésre szánja el magát.

Szociáldemokrata, zöld párti és szabad demokrata politikusok közös nyilatkozatban foglaltak állást amellett, hogy

a tartományt a nyugati vállalatok, köztük a Volkswagen számára egyfajta "no go" övezetté nyilvánítsák.

Erről a Bundestag emberi jogi bizottságának elnöke tájékoztatta a Der Tagesspiegelt. A politikusok szerint Hszincsiang – Ujgur Autonóm Területként is említett – tartományban az emberi jogok helyzete "annyira katasztrofális", hogy német cégek nem tevékenykedhetnének ott.

A BASF a múlt hét végén jelentette be, hogy a tartományban lévő két vegyes vállalatban lévő részesedését eladja, és kivonul onnan. Indoklásként az állítólagos emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatos értesülésekre utalt. A Volkswagen ugyanakkor még nem szánta el magát hasonló intézkedésre. A ZDF köszolgálati médium szerint szerint a cég most Hszincsiangban kínai vegyesvállalati partnerével együtt vizsgálja az üzleti tevékenység jövőbeli irányát. A német vállalat nyilatkozata szerint "különböző forgatókönyvek intenzív vizsgálata" folyik.

A tudósítások utaltak arra is, hogy nem először kaptak lábra ilyen jellegű, a tartományra vonatkozó és a Volkswagen ottani vállalatát érintő értesülések. A német cég a múlt év végén a tartományi Urumcsi üzemében vizsgált állítólagos jogsértéseket, az ellenőrzés során ugyanakkor nem találtak bizonyítékot kényszermunkára, illetve az emberi jogok megsértésére.

A sajtóértesülésekre felháborodással reagált a kínai vezetés. A Der Tagesspiegel számolt be arról, hogy a pekingi külügyminisztérium intette a német vállalatot, "ne hagyja magát megtéveszteni a hszincsiangi helyzettel kapcsolatos hazugságoktól".

A Volkswagennek különbséget kell tennie az igazság és a hazugság között

– figyelmeztetett a minisztérium.

A Süddeutsche Zeitung ugyanakkor a Volkswagenhez közel álló köröket idézve arról számolt be, hogy a cégen belül sokan a kivonulást sürgetik. Ez azonban nem könnyű, Hszincsiangban ugyanis a SAIC céggel két közös vállalkozás is működik, az urumcsi üzem és azt épülő tesztpálya.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×