eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke beszél a lengyel parlamenti alsóház, a szejm varsói üléstermében, miután miniszterelnökké választotta az október 15-i választások eredményeképpen létrejött törvényhozás 2023. december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Március végén, Varsóban tárgyalnak majd az ukránok a gabonaválságról - jelentette be a lengyel kormányfő

Donald Tusk közölte, hogy a gabonaügy "valódi megoldásait kereső", miniszteri szintű tárgyalások után, március 28-án tartják meg a tervezett lengyel-ukrán kormányközi találkozót Varsóban.

A miniszterelnök arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap azt kérte: az ukrán gabonaimport ügyéről az ukrán és a lengyel kormány tagjai mihamarabb tartsanak közös, határ menti találkozót.

A lengyel kormányfő szerint a belpolitikai és a nemzetközi vita eredményeként teljesíteni kell két követelményt: egyrészt megadni a háború dúlta Ukrajnának "az okvetlenül szükséges támogatást", másrészt megvédeni a lengyel gazdákat az Ukrajnával folytatott kereskedelem "liberalizálásából fakadó negatív következményektől".

Tusk ígéretet tett arra, hogy "hazai módszerekkel", valamint az Ukrajnával és az európai intézményekkel folytatandó további tárgyalások révén meg fogják védeni a lengyel mezőgazdaságot. Emlékeztetett arra, hogy a lengyel-ukrán kormányközi találkozó megszervezésében már január végi kijevi látogatásakor megállapodtak Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, mégpedig egy március második felére eső időpontban. Most bejelentette, hogy az ülés március 28-án Varsóban lesz.

"Remélem, a miniszteri és miniszterhelyettesi szinten addig folytatandó technikai egyeztetések eredményeként a találkozó nagyon hasznos lesz majd a határügyet és a kereskedelmet illetően" - jegyezte meg.

Aláhúzta: "valódi megoldásokat" akarnak, nem csak "a barátság és a szolidaritás puszta kinyilvánítását". Elmondta: ennek érdekében munkatársai csütörtökön tárgyalnak a Varsóban tartózkodó Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is.

Közölte, hogy az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel is beszélni fog pénteki varsói látogatásán. Tusk szerint az utóbbi hetekben egyre nagyobb lett a feszültség az ukrajnai háború miatt, és ezzel kapcsolatban egy sor megbeszélést folytatott európai és amerikai partnerekkel. "Odafigyelésre, energiára és maximális szolidaritásra van szükség abban a valóban kritikus helyzetben, amelybe Európa, Ukrajna és Lengyelország került" - jelentette ki.

A lengyel gazdák tüntetéseivel kapcsolatban, amelyek akadályozzák az ukrajnai határátkelők forgalmát, Tusk elmondta: annak érdekében, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius szállítmányok akadálymentesen eljussanak oda, órákon belül kiemelten fontos infrastruktúrává fogják nyilvánítani ezeket a határátkelőket, valamint az érintett autópálya- és vasúti szakaszokat. Ezeken a szakaszokon "más forgalomszervezési rend" lesz majd - fejtette ki.

A gazdatüntetéseken tapasztalt ukránellenes jelszavakra utalva Tusk kijelentette:

hazaárulásnak számít minden olyan nyilvános támadás, amely a "putyini narratívát" támogatja.

"Remélem, hogy a tüntetők és a hatóságok is megfelelő következtetéseket vonnak le ebből" - tette hozzá a kormányfő.

A határátkelőket és a közlekedési hálózatot érintő kormányfői bejelentés heves visszhangot váltott ki. Mateusz Morawiecki előző miniszterelnök az X-en úgy ítélte meg: a határátkelők kritikus infrastruktúrává nyilvánítása "gyakorlatilag a gazdatiltakozás megakadályozását jelenti". Tusk "a feszültség eszkalálásával oldaná meg a problémát" - fogalmazott Morawiecki, arra buzdítva a gazdákat, hogy "ne adják meg magukat".

Stanislaw Tyszka, az ellenzéki Konföderáció képviselője a közösségi médiában azt írta: Tusk a lépéssel Lengyelország élelmezési biztonsága ellen cselekszik, az Ukrajnában működő nemzetközi nagycégek érdekeit szolgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×