eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezeti a heti kabinetülést Jeruzsálemben 2023. január 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Atef Szafadi

Benjamin Netanjahu megingathatatlan, nem hajlandó elismerni Palesztina függetlenségét

Az izraeli miniszterelnök szerint a Hamász tavaly októberi támadása után egy ilyen elismerés hatalmas jutalmat jelentene a példátlan terrorizmus számára, és megakadályozná a helyzet jövőbeni békés rendezését.

Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy „Izrael továbbra is ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését”. Az izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után közölte: a zsidó államot nem kényszeríthetik rá, hogy elfogadja egy palesztin állam megszületését.

„Izrael határozottan elutasítja a nemzetközi utasításokat a palesztin rendezésről. Egy ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen, előfeltételek nélküli tárgyalásokkal születhet meg” – fogalmazott Benjamin Netanjahu.

„Az október 7-i mészárlás után az ilyen elismerés hatalmas jutalmat jelentene a példátlan terrorizmus számára, és megakadályozná a jövőbeni békés rendezést”

– állította az izraeli kormányfő.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Netanjahu és Biden negyven percet beszélt telefonon csütörtök éjjel. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden azt mondta Netanjahunak, hogy „elkötelezett és fáradhatatlanul dolgozik az elraboltak mihamarabbi kiszabadulásán”.

A két politikus megvitatta a gázai helyzetet, és az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy „sürgősen biztosítani kell a humanitárius segély eljutását a palesztin polgárokhoz, akiknek égetően szükségük van rá”.

Joe Biden ismét óva intette Netanjahut az izraeli hadsereg rafahi hadműveletének megindításától mindaddig, amíg nem születik olyan gyakorlati és megvalósítható terv, amely biztosítja a városban tartózkodó palesztin civilek biztonságát.

A két vezető legutóbb vasárnap beszélt telefonon, szintén negyven percig. Eszmecseréjük előtt az izraeli miniszterelnökök találkozott William Burnsszel, a CIA Izraelben tartózkodó főnökével.

Az izraeli katonai hírszerzés ezen a héten jelentést terjesztett az izraeli vezetők elé, amelyben arra figyelmeztetett, hogy ha a hadseregnek sikerül is felszámolnia a Hamászt mint szervezett katonai erőt Gázában, akkor is fennmarad mint „terrorcsoport és gerillacsoport”, és továbbra is élvezi a gázai lakosság támogatását. A dokumentum arra is figyelmeztetett, hogy mivel jelenleg Izraelben nem történik gyakorlati erőfeszítés a Gázai övezet háború utáni jövőjét felvázoló terv kidolgozására, „Gáza mély válságban lévő térséggé válik”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×