eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
számítógép virtuális valóság futurista
Nyitókép: Pixabay

Az ENSz-segélyközpont alatt találták meg a Hamász egyik központját

Olyan "álcát" találtak, amely sokáig megvédte őket a támadásoktól.

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) gázai székhelye alatt az iszlamista Hamász terrorszervezet adatkezelő központot épített ki – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap. Az egyik UNRWA-iskola alól induló alagútban számítógépeket, nagy teljesítményű szervereket, ipari akkumulátorokat és az azokat működtető Hamász-fegyveresek lakóhelyiségeit tárták fel az izraeli katonák - írta a vg.hu. A mintegy hétszáz méteres folyosónak számos elágazása van, s egy padlóval, csempével, légkondicionálóval és világítótestekkel kiépített, tágas helyiségbe vezet, ahol a hadsereg szerint a Hamász informatikai és titkosszolgálati munkatársai az adatközpontot felügyelték és kezelték.

A központot eddig nem támadta Izrael, amelynek katonáit a palesztin foglyok kihallgatásával szerzett információ vezette el a Gázaváros előkelő Rimal negyedében található helyszínre.

Az izraeli katonák megérkezése előtt az UNRWA számítógépeit elvitték, elvágták a térfigyelő kamerák kábeleit, és törölték az azokhoz kapcsolódó adatokat, a hadsereg szerint azért, hogy elrejtsék a Hamász és az ENSZ palesztin segélyszervezetének együttműködését. Az UNRWA vezetése tagadja ezt a kapcsolatot.

Az IDF közlése szerint a kihallgatások során több, különösen fontos, a Gázai övezet alatti katonai létesítményről szereztek tudomást, melyeket a következő hónapokban felszámolnak.

Az UNRWA központjáért az ENSZ személyzetének kimenekítése után csatát vívott a Hamász és az izraeli hadsereg. Az épületegyüttesben elfoglalása után több, a Hamászhoz tartozó fegyverraktárt találtak, melyekben gránátok, rakéták, robbanóanyagok és nagy mennyiségű fegyver volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×