eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az izraeli kormány sajtóhivatala által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert Tel-Avivban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóhivatala/Amos Ben Gershom

Az izraeli hadművelet részleteiről tárgyalt Antony Blinken Jeruzsálemben

Négyszemközt is tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az amerikai vendég izraeli lapértesülések szerint kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az izraeli hadművelet kiterjed a Gázai övezet déli határán fekvő Rafah városra, ahol a lakosok mellett több mint egymillió menekült is meghúzza magát.

"Sok munka van még hátra, de nagy erőfeszítéseket teszünk, és remélhetőleg el tudjuk érni a még fogságban lévő túszok kiszabadulását" - mondta Blinken, utalva a november végi ideiglenes tűzszünetre, amelynek keretében több mint száz, Izraelből a Gázai övezetbe elhurcolt ember nyerte vissza szabadságát. Izrael ismeretei szerint még 136 izraeli túsz van a gázai iszlamista szervezetek fogságában, de közülük 31 már nem él.

"Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael arra vonatkozó jogát, hogy gondoskodjon az október 7-i terrortámadás megismétlődésének megakadályozásáról, de hangsúlyozta, hogy minden lehetséges intézkedést meg kell hozni a gázai civilek megkímélésének érdekében" - mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. "Megvitatták a gázai túszok szabadságának elérésére tett erőfeszítéseket és a lakhelyükről elmenekült palesztin civileknek szánt humanitárius segítség mennyiségének növelését is" - tette hozzá.

Az izraeli hadsereg közben bejelentette, hogy szerdán közepesen súlyosan megsebesült egy katonája a Gázai övezetben. Közölte azt is, hogy jelenleg huszonöt súlyosan és kétszázhuszonkilenc közepesen megsebesült katonát ápolnak kórházban. Szerdán életét vesztette az egyik kórházban egy 26 éves tartalékos katona, aki két hete sebesült meg harcban. Halálát súlyos gombafertőzés (Mucormycosis) okozta, amit a Gázai övezetben kapott. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy e gombafertőzés ellen vásárol az amerikai Pfizer cég kísérleti gyógyszeréből, amelyet még egyetlen országban sem jegyeztek be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×