eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák haladnak traktorjaikkal az A65-ös úton Neustadt an der Weinstrasse közelében 2024. január 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az Aldi és a Lidl központját vették blokád alá a német gazdák

Kisebb megszakításokkal hetek óta tartanak a német gazdák tiltakozó akciói. Január közepén az autópályák blokádjával az egész országra kiterjedően okoztak rendkívüli, elsősorban a közlekedést megbénító fennakadásokat, a hónap elején több helyütt a hidakat bénították meg. Legújabb tiltakozásuk keretében pedig blokkolták a nagy élelmiszerláncok központi raktárait.

Tiltakozó akcióikkal a gazdák az egész országban a korábbi állami szubvenciók teljes helyreállítását követelték, mindenekelőtt a dízelolajra kiszabott adók visszatérítését. A Scholz-kormány azonban követeléseik nagy részét elutasította, illetve több évre elnyújtott teljesítést ígért. Mindezt megpecsételte a múlt héten a Bundestag által elfogadott költségvetés, amely az alkotmánybíróság kötelező érvényű határozata nyomán drákói megszorításokat tartalmazott. A tartományok képviselőiből álló Bundesrat jóváhagyása azonban még hátravan.

Korábbi fenyegetéseiket betartva a gazdák napokkal ezelőtt több tartományban ismét autópályákat, illetve hidakat blokkoltak, és a tiltakozást folytatták a hét végén is. Ezúttal az eddigiektől eltérő akcióhoz folyamodtak, a délnyugati Rajna-vidék-Pfalz tartományban vasárnap estétől több helyütt a nagyobb kereskedelmi láncok központi raktárait blokkolták. Traktoros felvonulásukkal megakadályozták, hogy legkevesebb tíz Lidl-, Aldi-, Edeka- és Globus-raktár kamionjai ne juthassanak el a szupermarketekig. A zárlat órákon keresztül, Koblenzben például reggelig tartott.

A tartományi szövetség vezetője szerint a kereskedelmi láncokra azért kívántak nyomás gyakorolni, mert jelentős részben ők határozzák meg a mezőgazdasági termékek árát. Azzal vádolta az élelmiszer-kiskereskedőket, hogy alacsonyan tartják az árakat a gazdálkodók rovására.

Értesülések szerint a tiltakozás közvetett eredménnyel járt, a tartományi vezetők tárgyalásokat folytattak de egyelőre mindössze a bürokrácia csökkentésére tettek ígéretet.

A Die Welt értesülése szerint hasonló tiltakozó megmozdulás volt Alsó-Szászország fővárosában, Hannoverben is, ahol traktorok a helyi rádióállomás bejáratát torlaszolták el. A helyi gazdák az ellen tüntetek, hogy a média általánosságban kevés hírt ad a tiltakozásokról.

Tiltakozó akciókra került sor Brandenburg tartományban is. A gazdák helyi szövetségének vezetője szerint tiltakozó akcióikkal a politikára gyakorolt nyomást továbbra is fenn kívánják tartani.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×