eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyűlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Esik Joe Biden népszerűségi indexe Donald Trumppal szemben

Rossz hír az újraválasztásra pályázó Joe Bidennek: az amerikai elnök tetszési indexe esett januárban. Az ok: honfitársai aggódnak a hajléktalan menedékkérők és a gazdaság állapota miatt.

40 százalék volt, de az új Reuters/Ipsos felmérés szerint már csak 38 százalék Joe Biden tetszési indexe. Az amerikai elnök 2021 nyara óta csak 50 százalék alatti népszerűségi mutatót képes produkálni.

A demokrata párt így aggódik, hogyan tud majd szembeszállni az idei elnökválasztáson Joe Biden - immár másodszor - valószínű kihívójával, Donald Trumppal.

Egy másik Reuters/Ipsos felmérés szerint Trump 6 százalékkal vezet Bidennel szemben.

Az összes válaszadó 17 százaléka a bevándorlást említette az egyik legsürgetőbb gondként. A táboruk jelentősen megugrott december óta, amikor még 11 százalékon álltak.

A republikánus választók körében egyértelműen ez a fő téma: 36 százalék említi, míg 29 százalék a gazdaság állapotát.

A Biden-kormányzat nem tudta visszaszorítani a mexikói határon át érkező menedékkérők megnövekedett hullámát, miközben a Donald Trump által feltüzelt kongresszusi republikánusok azzal fenyegetőznek, hogy megtorpedózzák a kétpárti megoldásokat - írta a Reuters.

Az összes amerikai választó számára ugyanakkor a gazdaság állapota a legégetőbb kérdés: a megkérdezettek 22 százaléka mondta ezt.

A Donald Trump által a média fősodrába sorolt MSNBC a helyzetre azt a magyarázatot adta, hogy Joe Biden alatt valójában

"hatalmas a szakadék aközött, ahogy a gazdaság teljesít és ahogy a választók látják".

A tavalyi növekedési adat szerint az amerikai gazdaság bővült a legjobban a világon, 2,5 százalékkal, messze megelőzve a második helyen álló Japánt és ez a prognózis 2024-re is.

Így a republikánusok valami más látványos témát keresnek, amivel fogást találhatnak rajta. És ez a bevándorlás témája - szól a magyarázat. "A progresszív értelmiség meg van győződve, hogy egy új gazdasági éra jött el" - szól erre a helyzetet pénzügyi szemszögből szemlélő MarketWatch válasza.

A kiadvány úgy látja: az amerikai polgárok a városaikban uralkodó helyzetre és a nehezen követhető külpolitikai lépésekre válaszolnak. San Francisco-ban és másutt például a hajléktalanság, a lopások és a drogfüggőség a probléma.

Emiatt immár 41 szövetségi államba több kaliforniai vándorol át, mint ahányan távoznak onnan a nyugati parti államba. Közben a szövetségi bevándorlási politika miatt tovább duzzad a hajléktalan migránsok tábora a nagyobb amerikai városokban.

Biden külpolitikája kaotikus "mert nem oldotta meg az alapvető ellentmondásokat a Trumptól és Obamától megörökölt célok és a lehetőségek között"

- írja a MarketWatch.

Az elnök nem képes önmérsékletre kényszeríteni Izraelt, pedig a Gázában bevetett hadianyag egyharmadát amerikai támogatásból kapják. Irán esetében pedig nem működött a "békítő megközelítés" és Teherán tovább fogja pénzelni az Izraelt és a vörös tengeri hajózást fenyegető erőket.

A 2024-es elnökválasztás népszavazás lesz Joe Bidenről és sok kiábrándult választó Donald Trump felé fordul - teszi hozzá a kiadvány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×