eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Joe Biden amerikai elnök a dél-karolinai előválasztás alakulását követi óriáskivetítőn a Demokrata Párt kampányközpontjában, a Delaware állambeli Wilmingtonban 2024. február 3-án. Biden megnyerte a Demokrata Párt első hivatalos előválasztását, amelyen arról döntöttek, hogy az állam választói kit szeretnének dempkrata elnökjelöltként látni a novemberi 5-i elnökválasztáson.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Donald Trump bakijával kapott új lendületet az amerikai elnökjelöltek versengése

Joe Biden jelenlegi és újabban Donald Trump volt elnök idős kora és memóriája is téma az amerikai sajtóban és a közvéleményben az elnökjelöltségért folyó harcok közepette. Az amerikai kampányharc sajátosságaként a 81 éves Biden a 77 esztendős Trumpot támadja most - a korával.

Nem tart indokoltnak vádemelést Joe Biden ellen a nála talált minősített iratok ügyében a különleges ügyész azon megállapítása ellenére, hogy az amerikai elnök szándékoltan tartotta magánál a dokumentumokat - derült ki az ügyben február elején nyilvánosságra hozott vizsgálati dokumentumokból. Robert Hur megállapítása szerint Joe Biden "szándékosan tartott vissza" többi között alelnöki idejéből származó katonai és nemzetbiztonsági információkat tartalmazó iratokat, ugyanakkor úgy érvelt, hogy nehéz lenne a vádemelés az elnök ellen, aki az esküdtszék előtt "egy szimpatikus, jószándékú, rossz memóriával rendelkező idős emberként tűnne fel".

Ezután élénk vita kezdődött a nyilvánosságban a két elnökjelölt, a republikánus Donald Trump (77) és a demokrata Joe Biden (81) emlékezőképességét illetően.

Ennek adott új fordulatot Donald Trump hétvégi bakija, amikor a Konzervatív Politikai Cselekvés Konferencián (CPAC) tartott beszédében Mercedesként hivatkozott feleségére, Melania Trumpra - emlékeztetett a Portfolio, megírva azt is, hogy Joe Biden persze most ezt lovagolja meg nyilatkozataiban.

"Körülbelül olyan idős, mint én, de ő nem emlékszik a felesége nevére" - jelentette ki viccelődően a 81 éves Joe Biden amerikai elnök a Seth Meyersnek adott, előre felvett interjújában a CNN szerint.

Biden "öreges felfogásúnak" tartotta az interjúban Donald Trumpot azért is, mert az elnöksége idején három, Trump által kinevezett konzervatív bírával kiegészült Legfelsőbb Bíróság elvetette a korábbi kormányzat által az abortuszhoz való szélesebb körű hozzáférést biztosító ítéletet (Roe v. Wade ügy). A döntés óta több tagállamban is szigorították a terhességmegszakításra vonatkozó szabályozást, illetve azóta még inkább szerepel a demokraták legfőbb kampányüzenetei között az abortuszhoz való jog biztosítása.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×