eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
ROME, ITALY - JANUARY 27: A pro-Palestinian protester carries a puppet representing Israels Prime Minister Benjamin Netanyahu during a demonstration to call for a ceasefire in the conflict between Israel and Hamas on International Holocaust Remembrance Day, on January 27, 2024 in Rome, Italy. (Photo by Antonio Masiello/Getty Images)
Nyitókép: Antonio Masiello

Olaszországban kormányellenes tüntetésekbe torkolltak a palesztinbarát megmozdulások

A megmozdulásokon a palesztin zászlók mellett szélsőbaloldali szervezetek lobogói és logói voltak láthatók: a Népek Hatalma nevű csoport, az egykori Olasz Kommunista Párt sarló és kalapácsos zászlói, szélsőbaloldali egyetemista szervezetek jelvényei.

A rendőrséggel és a kormánnyal szembeni ellenállást hirdettek a palesztinbarát tüntetések, melyeket szélsőbaloldali szervezetek tartottak szombat délután annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották az Izrael-ellenes demonstrációkat a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Milánóban több mint ezerkétszázan gyűltek össze egy utcában, ahonnan menetet akartak indítani. A rendőrség sorfallal torlaszolta el a tüntetők útját, és többször visszaszorította a tömeget.

A tüntetést az észak-olaszországi palesztin egyetemista szervezetek hirdették meg. A jelszavakat azonban egy olasz szélsőbaloldali aktivista mondta be a hangosbemondóba.

"Engedjetek felvonulni! Szabad Palesztinát! Palesztina mindannyiunk hazája! Izrael terrorista állam! Palesztina győzni fog!" - skandálták a tüntetők. A magasba tartott transzparenseken az volt olvasható, hogy az izraeli terrorizmus több millió embert gyilkolt le.

"Anticionisták vagyunk, nem antiszemiták!" - szerepelt egy másik táblán.

Egy magát palesztinnak mondó nő azt kiabálta a kamerákba, hogy miközben a "szőke, kék szemű ukránokat tárt karokkal befogadták, a palesztinokat sorsukra hagyják a bombázásban".

Az egyik közeli épület ablakából egy fiatalember a "Hamász-mentes Gázát" feliratú táblát tartotta a tüntetők felé.

Azt kiabálták neki, hogy fasiszta és terrorista. Hasonlókat kiabáltak a rendőröknek is, akiket megdobáltak: a tüntetők azt kiáltották, hogy ellenállást kell indítani a jelenlegi olasz rendőrállammal szemben. "A forradalmat indító népek veszik át a hatalmat!" - kiáltották. A milánói utcákon sétáló gyalogosoknak sértő szavakkal azt kiáltották, hogy tudatlanok, akik nem törődnek a világgal. Többen reagáltak, ami heves vitákhoz vezetett tüntetők és arra haladó gyalogosok között.

Rómában szintén több mint ezren vettek részt az egyik téren szervezett megmozduláson. A rendőrség itt sem engedte, hogy a tömeg elinduljon más helyszín felé. A római tüntetésen bojkottra szólítottak fel az izraeli vagy zsidó vállalatok termékeit áruló áruházakkal szemben.

A szardíniai Cagliariban mintegy háromszázan, Trentóban százan tüntettek.

Olaszországban a Hamász terrorista szervezet október 7-i támadása óta minden szombaton palesztinbarát tüntetések követik egymást. A római zsidó közösség elnöke, Victor Fadlun a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a tüntetések felfüggesztését kérte a belügyminisztériumtól. A tárca visszavonta a meghirdetett demonstrációk engedélyezését, de a tüntetők ennek ellenére utcára vonultak.

Miután a rendőrség szombaton megakadályozta a tiltakozók vonulását, vasárnapra újabb menetet hirdettek.

Liliana Segre 93 éves holokauszt-túlélő úgy nyilatkozott, évtizedek óta nem féltette úgy az unokáit mint október 7. óta.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×