eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó Chris Christie New Jersey állam volt kormányzója a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített első hivatalos nyilvános választási vitán a Wisconsin állambeli Milwaukee városban 2023. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Vondruska

Visszalépett Donald Trump kritikusa, hárman maradtak versenyben

Donald Trump párton belüli legnagyobb kritikusa szállt ki az amerikai republikánus előválasztási versenyből.

A korábbi New Jersey-i kormányzónak nem sikerült elegendő támogatót gyűjtenie a kampányához, amelynek középpontjában Donald Trump volt amerikai elnök politikájának és személyiségének kritikája állt.

"Gondoskodni fogok róla, hogy semmivel se tegyem lehetővé, hogy Donald Trump valaha is újra az Egyesült Államok elnöke legyen, ez pedig a saját személyes ambícióimnál is fontosabb" - jelentette ki Christie.

Chris Christie néhány nappal az első republikánus előválasztás és jelölőgyűlés kezdete előtt lépett vissza a jelöltségtől. A politikust mindössze a republikánusok 2 százaléka támogatta egy kedden publikált országos Reuters/Ipsos felmérés szerint.

Az Egyesült Államokban Iowában, január 15-én kezdődik az előválasztások folyamata, amelynek során minden államban voksolnak a republikánus szavazók elnökjelöltjükről. Coloradóban március 5-én, az úgynevezett szuperkedden határoznak a jelölt személyéről, amikor további 14 államban is megtartják az előválasztást. Michiganben február végén és március első napjaiban döntenek a republikánus választók, hogy kit szeretnének jelöltjükként látni a novemberi elnökválasztáson.

Donald Trump, aki nagy előnnyel vezet a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, még augusztusban bejelentette, hogy biztos vezetésének tudatában nem szándékozik részt venni a vitákon.

A kedden publikált felmérés szerint jelenleg 49 százalékon áll a volt elnök támogatottsága a republikánus jelöltek között, megelőzve ezzel Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetet, akit 12 százalék támogat, és Ron DeSantis floridai kormányzót, akit a megkérdezettek 11 százaléka látna szívesen elnökjelöltként.

Christie már 2016-ban is pályázott a republikánus elnökjelöltségre, amelytől akkor Donald Trump javára lépett vissza. Később megromlott a viszonya Trumppal és egyik legkomolyabb párton belüli kritikusává vált.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×