eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A szerb rendőrség által lezárt egykori Bácska birtok és a környéke Horgos közelében, ahol migránsok lövöldöztek 2023. október 27-én. Hajnali 3 óra körül kezdődött a lövöldözés Horgos környékén, ahol az utóbbi időben migránsok szálltak meg elhagyott birtokokat. A szerb rendőrség közlése szerint legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Bakondi György: a kiskapukat keresik az uniós tagállamok

Európának határozott lépéseket kellene tennie a még súlyosabb, migrációs hátterű események megelőzésére - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. Bakondi György úgy értékelte a helyzetet: "a 24. órán túl vagyunk".

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Európa nagyvárosaiban migránsok részvételével olyan események zajlottak - a többi között a Hamász melletti tüntetések -, amelyek azt jelzik, hogy az illegális bevándorlók egyre nyíltabban és egyre erőszakosabban kerülnek konfrontációba az államhatalommal.

A bevándorlók ezzel is kifejezik hozzáállásukat a befogadó ország jogrendjéhez, államhatalmi szervezeteihez és lakosságához - tette hozzá Bakondi György.

"Szó sincs a részükről integrációról és felzárkózásról" - emelte ki, megjegyezve, hogy egyre több a bűncselekményekkel és a terrorizmussal összefüggő esemény.

Bakondi György azt mondta, a nemzetállamok szintjén "egyre inkább érik a magyar álláspont elfogadása", amely szerint az érkezőket az Európai Unió határain kívül kell megszűrni, csak azokat szabad beengedni, akiknek a jogi előírások alapján a hatóságok menekültstátuszt biztosítanak.

Ugyanakkor - tette hozzá - a széles plénum előtt a tagállamok a többségi álláspontra helyezkednek.

Abban reménykednek, hogy megtalálják majd azokat a kiskapukat, amelyekkel meg tudják majd akadályozni az újabb bevándorlótömegek érkezését

- utalt a közelmúltban elfogadott uniós migrációs paktumra.

Arra is kitért, hogy egyre több azon tagállamok száma, amelyek a schengeni övezethez tartoznak és visszaállították a határellenőrzést. Ezek az államok úgy ítélik meg, hogy az érkező migránsok száma és a társadalomi veszélyességük miatt határozott lépéseket kell tenni a bejutás megakadályozására.

Kiemelte, hogy 80 százalék fölött van azoknak az illegális bevándorlóknak az aránya, akiket ugyan kiutasítottak valamelyik uniós országból, de az intézkedést nem hajtották végre.

Bakondi György elmondta azt is, hogy

  • a fokozott rendőri jelenlét miatt jelentősen csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma a szerb-magyar határon.
  • a román-magyar határon is eredményes a közös határellenőrzés, nemrégiben egy 140 fős, kamionban utazó bevándorlócsoportot sikerült elfogni.

(A nyitóképen: A szerb rendőrség által lezárt egykori Bácska birtok és a környéke Horgos közelében, ahol migránsok lövöldöztek 2023. október 27-én.)

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×