eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dán parlament előtt összesereglett emberekhez beszél Koppenhágában 2023. augusztus 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Volodimir Zelenszkij Washingtonban lobbizik, de az amerikai döntéshozók kezdenek elfordulni

Megmerevedtek az álláspontok az amerikai törvényhozás két pártja között, és a huzavona legnagyobb vesztese Ukrajna lehet.

A washingtoni kongresszusban kisebbségben lévő republikánusok közölték, hogy össze kell kötni az USA új határvédelméről szóló törvény tárgyalását az Ukrajnának és az Izraelnek nyújtott segélyek ügyével. A vita annyira elmérgesedett és az álláspontok olyan messze vannak egymástól, hogy nem valószínű a gyors megállapodás.

A republikánus képviselők – főleg azok, akik a volt elnök, Donald Trump hívei – ragaszkodnak a határkérdés és a segélyek ügyének összekapcsolásához. Az álláspontjukat a tekintélyes oklahomai szenátor, James Lankford is támogatja, mert ahogy a CNN-nek elmondta: nem állhat a választói elé azzal, hogy fontosabb Ukrajna, mint a saját hazája. Márpedig szerinte a bevándorlás szigorítása ma az USA vezetőinek legfontosabb feladata. Arra a felvetésre, hogy mi lenne, ha most döntenének az ukrán segélyekről és jövő év elejére halasztanának a bevándorlási törvény vitáját, Lankford szenátor csak annyit mondott: "Nem, nem!"

Ezzel szemben a demokraták azzal érvelnek, hogy a bevándorlás és a letelepedés szabályozása sokkal alaposabb előkészítést igényel, ezért nem lehet gyors döntést hozni. Ukrajnának viszont azonnal kell a támogatás. Márpedig a kongresszus lassan kifut az időből, ugyanis a tervek szerint a hét végén a képviselők hazautaznak karácsonyozni, és januárig nem is térnének vissza Washingtonba.

Joe Biden elnök ennek a patthelyzetnek a feloldását reméli Volodimir Zelenszkijtől. Az ukrán elnök a háború kitörése óta rendkívül eredményesen lobbizott az országának nyújtott támogatásokért. A világ vezető országainak törvényhozói előtt hatásos beszédeket tartott, néha olyan sikerrel, hogy még a kért támogatásnál is többet kapott.

A kongresszusi felszólalása előtt Washingtonban, a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóival találkozott. Nekik rendkívül érzékletesen ecsetelte a mostani helyzet drámaiságát. "Mindannyian tudják, milyen az, amikor egy katona hetekig, hónapokig vár a lőszerutánpótlásra, úgy, hogy nem tudja egyáltalán megkapja-e valaha. Önök mind tapasztalt katonai vezetők, hát megértik mit jelent az, ha egy előrenyomulásnál páncélos vagy tüzérségi támogatásra kell várni, miközben az ellenség éppen ellentámadásra készül. Mit mondanának, ha fiuk vagy a lányuk a tűzvonalban harcolna, és azért nem kapná meg az életet jelentő utánpótlást, mert a döntéshozók között éppen van egy kis vita."

Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy azok, akik ilyen, vagy olyan okokból hátráltatják Ukrajna támogatását, lényegében Vlagyimir Putyin legszebb álmait váltják valóra. Ezt a véleményét egyébként Joe Biden amerikai elnök is osztotta, amikor azt mondta: a huzavona nemcsak Ukrajnának, hanem az egész világnak rossz üzenet. Ellenben tetszik az agresszoroknak, akik esetleg éppen most készülnek újabb támadásra valahol.

A CNN azonban azt is megjegyzi, ha minden győzködés és tárgyalás dacára, mégsem sikerülne a kongresszuson keresztül vinni Kijev újabb segélyezésének ügyét, azért van még egy utolsó lehetősége a Biden-adminisztrációnak. Mégpedig az, hogy a törvényhozást megkerülve, az Egyesült Államok saját, stratégiai tartalékaiból küldjön utánpótlást Ukrajnának. Igaz, ezzel azt kockáztatná, hogy meggyengülnek az USA védelmi képességei.

A republikánusok ellenállásának azonban nemcsak taktikai okai vannak. Az amerikai hírtelevízió szerint a párt vezetői közül egyre többen vesztik el az Ukrajna iránti lelkesedésüket. A kiábrándultság legfőbb oka az, hogy a korábbi kijevi ígéretek ellenére még mindig nem indult meg az átfogó ellentámadás. Nem látni, hogy az ukránok közelebb kerültek volna a győzelemhez, ehelyett a frontokon véres állóháború alakult ki. Joni Ernst iowai szenátor asszony például azt nyilatkozta a CNN-nek: "Kíváncsian várom Zelenszkij elnök beszámolóját a harcok jelenlegi állásáról. De leginkább az érdekel, hogy miként akarja megnyerni ezt a háborút és ehhez még mi mindent szeretne tőlünk kapni."

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×