eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az ülésteremről készült kép az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójának második napi tanácskozása előtt Brüsszelben 2021. június 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Johanna Geron

Ausztria az élre tört az Európai Unió elutasításában

Az Európai Parlament számára készített uniós Eurobarometer-felmérésből kitűnt, hogy az osztrák állampolgárok körében továbbra is különösen nagy az EU elutasítása.

A felmérés adatai szerint a megkérdezettek mindössze 42 százaléka értékelte pozitívan Ausztria európai uniós tagságát, ugyanakkor a válaszadók 22 százaléka ellenkező véleményt fogalmazott meg. Az előbbit illetően ez a legalacsonyabb, míg a negatív véleménynyilvánítás tekintetében a legmagasabb érték a huszonhét tagállam közül – vonta le a következtetést az adatokat ismertető ORF osztrák közszolgálati médium.

Az adatokból kitűnt, hogy a tagállamokban összességében a megkérdezett polgárok 61 százaléka értékelte pozitívan a tagságot. Az unió támogatottsága az ausztriai 42 százalék mellett Olaszországban, illetve Csehországban volt a legalacsonyabb 43, illetve 44 százalékkal. Az élen ugyanakkor 86 százalékkal Luxemburg állt.

Az alacsony támogatottság ellenére az osztrákok 55 százaléka van azon a véleményen, hogy az uniós tagság "összességében" előnyös az ország számára. Ez ugyanakkor szintén a legalacsonyabb arány a tagországok körében. Litvániában, Írországban, Luxemburgban és Máltában ugyanez az érték egyaránt 90 százalék felett volt.

Az osztrákok csaknem háromnegyede vallotta azt, hogy a tagság befolyásolja mindennapjaikat.

Az Eurobarométer adatait fél évvel az európai parlamenti választások előtt tették közzé

A megkérdezett osztrákok 66 százaléka válaszolt úgy, hogy minden valószínűség szerint részt vesz a júniusi választáson.

Ugyanez az arány az uniós állampolgárok körében 68 százalékos volt. A legutóbbi, 2019-ben tartott európai parlamenti választásokon Ausztriában 60 százalékos volt a részvétel. Ez azonban az adatok szerint nem jelenti azt, hogy az osztrákok az európai parlamenti szerepvállalás erősítését támogatnák. A megkérdezettek mindössze 38 százaléka volt ezen a véleményen, ennél magasabb volt ugyanakkor azoknak az aránya, akik a kisebb szerepvállalás mellett foglaltak állást. Ez az adat szintén a legalacsonyabb az uniós tagországok közül

A legfrissebb Eurobarométer-felmérés szerint Magyarországon romlott az EU megítélése – értékelte korábbi elemzésében a Portfolio. A kutatás szerint tízből csak négy magyar állampolgár van pozitív véleménnyel az Európai Unióról, ugyanakkor ötven százalékuk semleges álláspontot foglal el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×