eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter a svéd NATO-csatlakozásról beszélt

Nem kapott választ a magyar külügyminiszter arra a levelére, amelyet svéd kollégájának küldött.

A svéd NATO-csatlakozás ügye már több mint másfél éve húzódik, Szijjártó Péter szeptember közepén írt levelet Tobias Billströmnek svéd külügyminiszternek, miután kiderült a svéd oktatófilm ügye, amiben az hangzik el, hogy Magyarországon 2010 óta hanyatlik a demokrácia. A magyar külügyi tárca vezetője azt írta svéd külügyminiszternek: "Ezen alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam Önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását. Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét, valamint a magyar emberek ahhoz való érettségét, hogy saját országuk jövőjéről döntsenek."

Az atv.hu most megkérdezte Szijjártó Pétert, hogy kapott-e már választ Stockholmból, és nemleges volt a reakció. "Én ezen azért nem vagyok meglepődve, mert jól látszik a svédek hozzáállása, hogy nem is akarnak reagálni, ami szerintem baj. Ez is egyfajta tiszteletlenség, ami nem segíti a folyamatot” – mondta a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy a Türk Tanács ülésén Asztanában a török külügyminiszterrel beszélt a svéd NATO-csatlakozásról, “de ő sem tudott időpontot mondani”, tekintettel arra, hogy ott sem kormányzati, hanem nemzetgyűlési hatáskör ez a kérdés.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország lesz-e az utolsó a ratifikálásban, vagy a kormányzati ígéretek szerint a törökök előtt szavazza-e meg a parlament a ratifikálást, Szijjártó Péter azt felelte: "Természetesen, ha ezt mondtuk, akkor ehhez tartjuk is magunkat.”

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×