eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Lubavicsi Chabad hászid mozgalomhoz tartozó zsidó férfi felnéz egy járőröző helikopterre, miközben társaival az Izrael iránti együttérzésüket fejezi ki New Yorkban 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít.
Nyitókép: MTI/AP/Andres Kudacki

Amerikai elitegyetemen fenyegették meg a zsidó diákokat

Megerősítették a rendőri jelenlétet a New York államban működő Cornell Egyetemen, miután a hétvégén életveszélyes fenyegetések érték az amerikai egyetem zsidó diákjainak közösségét.

Az Egyesült Államok egyik vezető kutatóegyetemének rektora vasárnap közleményben tudatta, hogy ismeretlenek erőszakkal fenyegető internetes üzenetek sorát tették közzé. Martha E. Pollack hétfőn azt közölte, hogy az egyetemi rendőrség nyomozást indított. Ezzel párhuzamosan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is jelezte, hogy minden fenyegetést komolyan véve nyomon követi az eseményeket, együttműködik a helyi rendőri szervekkel.

A nyíltan antiszemita üzenetek megjelenése nyomán New York állam kormányzója hétfőn terroristának minősítette azok szerzőit, és azt hangoztatta, hogy nincs mentség a tettükre. Kathy Hochul az eset súlyára hivatkozva személyesen látogatott el az intézménybe, ahol azt hangoztatta, hogy

aki gyűlölet-bűncselekményt követ el, arra a törvény teljes szigorával sújtanak le.

A kormányzó azt is bejelentette, hogy New York állam rendőrsége megerősíti jelenlétét az intézmény területén.

A New York állambeli Ithacában működő Cornell Egyetemen 21 ezer diák tanul, közülük 3500 zsidó vallású.

A Rágalmazásellenes Liga zsidó érdekvédelmi szervezet összegzése szerint az Egyesült Államokban október 7-e után 400 százalékkal ugrott meg a zsidóellenes megnyilvánulások száma.

A nagy magánegyetemek pénzügyi donorjai közül az elmúlt napokban többen bejelentették az antiszemita megmozdulások nyomán, hogy az egyetemi vezetések határozatlan fellépése miatt felfüggesztik anyagi támogatásaikat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×