eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
WASHINGTON, DC - OCTOBER 11: U.S. President Joe Biden confers with his National Security Advisor Jake Sullivan during a roundtable with Jewish community leaders in the Indian Treaty Room of the Eisenhower Executive Office Building October 11, 2023 in Washington, DC. President Biden spoke about the United States support for Israel following the Hamas terrorist attacks. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

Washington figyelmeztette Izraelt

Izrael felelősséggel tartozik a gázai övezeti civilek életének védelméért – jelentette ki Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap adott televíziós interjúkban.

Sullivan hangsúlyozta, hogy Washington kemény kérdéseket tesz fel Izraelnek, ideértve a humanitárius segélyezést, a terroristák és vétlen civilek közti különbségtételt, valamint katonai műveletének tervezését illetően.

„Úgy gondoljuk, hogy az izraeli védelmi erőknek és az izraeli kormánynak ennek a katonai műveletnek minden órájában és minden napján minden rendelkezésre álló eszközzel

azon kell lennie, hogy különbséget tegyen a legitim katonai célpontnak számító Hamász-terroristák és a civilek között, akik nem számítani ilyennek”

– mondta a fehér házi tisztségviselő a CNN amerikai hírtelevíziónak. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok világosan kifejezte álláspontját az ügyben és Joe Biden amerikai elnök a nap folyamán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében ismét szóvá fogja tenni ezt.

Sullivan beszélt arról is, hogy az izraeli kormányfő felelősséggel tartozik azért, hogy befolyást gyakoroljon szélsőséges izraeli telepesekre Ciszjordániában. „Teljességgel elfogadhatatlanok a szélsőséges telepesek erőszakcselekményei ártatlan civilek ellen Ciszjordániában” – tette hozzá.

Az amerikai tisztségviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a radikális iszlamista Hamász harcosai „beágyazták magukat” a polgári lakosság és infrastruktúra közé rendkívül bonyolulttá téve mindenféle katonai műveletet ellenük.

„Ez további terhet jelent Izraelnek, ugyanakkor nem mérsékli a nemzetközi humanitárius jog szerinti felelősségét, hogy különbséget tegyen terroristák és civilek között és óvja az ártatlanok életét, akik a gázai lakosság túlnyomó többségét teszik ki” – fűzte hozzá Sullivan.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×