eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Irakli Garibasvili georgiai kormányfő, miután együttműködési megállapodást írt alá az első magyar-georgiai közös kormányülés után Telaviban 2023. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: Európa versenyképessége is nyerne Grúzia EU-csatlakozásával

Magyarország elkötelezett támogatója Grúzia EU-tagságának, amely Európa érdekét is szolgálja - mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar és a grúziai kormány együttes ülését követően megtartott sajtótájékoztatón a grúziai Telaviban.

A magyar kormányfő emlékeztetett arra, hogy Grúzia népe évszázadok óta folytat küzdelmet a kereszténységért, hozzátéve: a kaukázusi ország az elmúlt években fantasztikus fejlődést ért el.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a globális biztonsági helyzet sosem volt rosszabb az elmúlt 30 évben, mint jelenleg. Most két olyan kormány találkozott, amelynek az a történelmi tapasztalata, hogy a béke jobb, mint a háború.

Minden nemzetközi konfliktust minél hamarabb békével kell lezárni, ma azonban a világ ettől messze van - mutatott rá, hozzáfűzve: Magyarország és Grúzia példát mutat az együttműködésben.

Orbán Viktor elmondása szerint Magyarország azért támogatja az EU-tagjelölti státusz megadását, mert ezt igazságosnak látja, másfelől mert Európa versenyképességének fenntartásához is szükség van olyan, gyorsan fejlődő országokra, mint Grúzia.

Az EU versenyképességét a 2000-es évek közepén a közép-európai országok csatlakozása mentette meg, ez is mutatja:

ha Európa nem fogad be olyan népeket, amelyek dolgozni és fejlődni akarnak, az EU a versenyképessége elvesztésével fizet majd

- emlékeztetett.

A magyar kormányfő hozzátette: európai érdek az EU összekapcsolása a Kaukázus térségével, ezt pedig a legkönnyebben éppen Grúziával lehet megtenni.

"Ezért voltunk rendkívül szomorúak, sőt dühösek, amikor azt láttuk, hogy Grúziának nem adják meg a tagjelölt státuszt, miközben olyan országoknak megadják, amelyek nyilvánvalóan elmaradnak tőle fejlettségben" - idézte fel. Az EU-ban Orbán Viktor álláspontja szerint el kell dönteni, a bővítés politikai vagy érdemeken alapuló folyamat-e. Ha utóbbi, akkor nem tisztességes Grúziával szemben az, ami történt, ezt sürgősen ki kell javítani.

A magyar miniszterelnök arra is rámutatott, hogy Európa energiarendszerét nem lehet modernizálni Grúzia nélkül;

az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia-Magyarország zöld energiafolyosó létrehozása életbevágóan fontos az EU számára.

Ez a projekt hosszú éveken keresztül gazdasági növekedést eredményez majd minden résztvevő ország számára - jegyezte meg.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy csütörtökön kétoldalú megállapodások születtek a gazdasági együttműködés, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a gyógyszeripar és a pénzügyi szektor területén.

"Zászlóshajó programként" emelte ki, hogy a magyar Wizz Air légitársaság piacvezető szolgáltató Grúziában, és emlékeztetett arra is, hogy Magyarország évente 80 ösztöndíjat ad grúz diákok számára.

Mint hangsúlyozta, hogy a két ország barátságának legmélyebb alapját a közös keresztény hagyomány jelenti. "A keresztény hagyományok megőrzése az európai versenyképességnek is feltétele, ezért örülünk, ha olyan országok közelednek az EU-hoz, amelyek nyíltan kiállnak emellett az örökség mellett" - közölte Orbán Viktor.

Irakli Garibasvili, Grúzia miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a két ország kapcsolatában az együttes kormányülést, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány országa igaz barátja, amely támogatja Grúzia területi integritását és európai integrációját. "Országaink osztoznak a hagyományos és örök értékekben" - közölte Irakli Garibasvili, kiemelve Orbán Viktor hozzájárulását ezen értékek védelméhez. "A magyar emberek szerencsések, hogy ilyen nehéz időkben Magyarország élén ilyen erős és hazafias vezető áll, aki csak saját népe érdekeit szolgálja" - méltatta a magyar kormányfőt.

Irakli Garibasvili emlékeztetett:

Grúzia mindent megtett azért, hogy közeledjen Európához, és sokkal előrébb jár a legtöbb területen, mint egyes EU-tagjelöltséget megkapott országok.

Orbán Viktor a nevén nevezte ezt a döntést, amikor igazságtalanságról beszélt - mondta el a grúziai miniszterelnök, hangsúlyozva: az EU részéről is racionális lépés lenne, ha országa tagjelöltté válhatna.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×