eur:
389.71
usd:
364.28
bux:
68119.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rishi Sunak új brit miniszterelnök beszédet mond a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

"Vlagyimir Putyinhoz hasonló diktátorokról" beszélt a brit kormányfő

Rishi Sunak is azt pártolja, hogy Nagy-Britannia minél nagyobb mértékben fedezze energiaigényeit tengeri szélerőművekkel vagy nukleáris energia felhasználásával

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint azért volt szükség a legnagyobb, művelés alatt még nem álló brit tengeri nyersolajlelőhely kiaknázásának engedélyezésére, mert a gyerekek nem nőhetnek fel úgy, hogy energiaellátási biztonságuk Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonló "külföldi diktátoroktól függ".

Sunak a BBC brit közszolgálati televízió skóciai adásának nyilatkozva csütörtök este kijelentette: ő is azt pártolja, hogy Nagy-Britannia minél nagyobb mértékben fedezze energiaigényeit tengeri szélerőművekkel vagy nukleáris energia felhasználásával, de az átmeneti időszakban a szénhidrogén-alapú energiahordozókat is import helyett hazai forrásból kell beszerezni.

A brit kormányfő nyilatkozatának előzményeként a Nagy-Britanniát megillető északi-tengeri szénhidrogénvagyon kitermelésének szabályozásáért felelős felügyeleti szerv (North Sea Transition Authority, NSTA) engedélyezte a kitermelés megkezdését a skóciai Shetland-szigetektől északnyugatra fekvő Rosebank lelőhelyen.

A koncesszió két tulajdonosa, a norvég állami tulajdonban lévő Equinor és a Londoni Értéktőzsdén jegyzett brit Ithaca Energy várhatóan 2027-től lát hozzá az olajmező kiaknázásához.

Az Északi-tenger és az Atlanti-óceán földrajzi határvidékén fekvő Rosebank az eddigi feltáró vizsgálatokra alapozott becslések szerint 300-500 millió hordó nyersolajat rejthet. Az Equinor jelenleg 325 millió hordónyi olaj kitermelését tervezi a mező alatti tengeri talapzatból.

A lelőhely művelésének engedélyezési eljárását folyamatos tiltakozások kísérték a környezetvédő csoportok részéről.

A konzervatív párti brit kormány azonban már korábban jelezte, hogy a brit gazdaság energiaimport-függésének csökkentése végett több száz új északi-tengeri olaj- és földgázkitermelési engedély kiadását tervezi, azzal együtt is, hogy meghirdetett célja változatlanul a brit gazdaság nettó karbonsemlegessé válása 2050-re.

Rishi Sunak az új kitermelési engedélyek tervének néhány héttel ezelőtti bejelentésében úgy fogalmazott, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió óta minden eddiginél fontosabbá vált Nagy-Britannia energiaellátási biztonságának megőrzése, és ebben kulcsszerepük van az északi-tengeri lelőhelyeknek.

Sunak az új engedélyek tervéről szóló parlamenti tájékoztatójában is azt mondta: az elsődleges cél az, hogy "Nagy-Britanniából lehessen fedezni Nagy-Britannia energiaigényét", mindenekelőtt azért, hogy "a Putyinhoz hasonló zsarnokok" a jövőben ne használhassák zsarolásra alkalmas fegyverként az energiahordozókat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×