eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Siralmas jövő vár a német gazdaságra, már a gazdasági miniszter sem derűlátó

Tovább romlottak a német gazdaság kilátásai az utóbbi hónapokban, az év végére várt fellendülés minden valószínűség szerint elmarad. Ennek megfelelő a vállalatok hangulata is. Robert Habeck gazdasági miniszter sem bízik a gyors javulásban, de még borúlátóbb a Német Iparszövetség (BDI).

A szövetségi gazdasági minisztériuma szerint a gazdasági helyzet javulására az év végéig aligha lehet számítani. A tárca legfrissebb jelentésében úgy fogalmazott, hogy kedvezőtlenek a konjunktúra várható alakulásával kapcsolatos előrejelzések. A beérkező megrendelések, az általános üzleti hangulat nem arra utal, hogy gyors pozitív fordulat következhetne be a konjunktúra alakulásában. De ezt erősíti meg a világgazdaság meglehetősen visszafogott fejlődése is. A minisztérium reménye szerint legkorábban az évfordulóra várható "érezhető" konjunkturális élénkülés.

Még borúlátóbb a berlini székhelyű Német Iparszövetség (BDI). Az intézet közleménye szerint a konjunkturális fellendülés tovább várat magára. Javulás "középtávon" sincs kilátásban, amit tükröz az is, hogy a vállalati hangulat mélyponton van. A BDI szerint a gazdasági visszaesés idén már elkerülhetetlen. A bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 0,4 százalékkal esik vissza – jelezte a szövetség, amely júniusban még "stagnálásra" számított.

Az indoklás szerint jelentősen gyengültek a külkereskedelemből származó impulzusok. Az export várhatóan 0,5 százalékkal csökken, ennek fő oka a Kínával való gyengülő üzleti kapcsolatok mellett a mérsékelt világgazdasági fejlődés. A BDI rámutatott ara is, hogy az elmúlt évtizedek "legmagasabb inflációja" a magánfogyasztók általi keresletet is fékezte. Ennek ellenére a fogyasztás az előzetes aggodalmakhoz képest jobban alakul.

Az egész évet tekintve ezen a téren a BDI 0,5 százalékos visszaeséssel számol.

A szövetség ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy a reálbérek három éve csökkennek, és ennek megszűnése lassú lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×