eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án. Salvatore Martello lampedusai polgármester adatai szerint kevesebb mint két nap alatt negyven csónak kötött ki Lampedusán több mint félezer emberrel.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Nézzük csak meg közelebbről az új olasz migrációs törvényt!

Olaszországba idén már 113 ezer illegális migráns érkezett; többen, mint tavaly egész évben. A Lampedusa szigetén lévő, elvileg négyszáz fős táborban több mint négyezren zsúfolódtak össze. Az olasz kormány egyfelől további szigorításokat tervez, másfelől felismerte, hogy az ország munkaerőpiacának a következő három évben 833 ezer fizikai munkásra lesz szüksége, ezért egy új törvényjavaslat 452 ezer bevándorlónak lehetővé tenné a letelepedést. Szomráky Béla Olaszország-szakértő segít az eligazodásban.

Az olasz kormány felismerte, hogy a tengeri bevándorlást nem lehet feltartóztatni - értékelte a legális migrációról szóló új olasz törvényjavaslatot Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő.

"Mindenféleképpen arra van szükség, hogy legális utat nyissunk a migrációnak azért, hogy akik arra valóban érdemesek, van valami hasznosítható tudásuk Európában, nevezetesen Olaszországban, azok életük kockáztatása nélkül, az embercsempészek cinikus üzleti modelljébe való beleszaladás nélkül el tudjanak jutni abba az országba, ahova vágynak" - fogalmazott az InfoRádióban.

Kalamata, 2023. június 14.
Sérültet olnak a parton, amint túlélők érkeznek a görögországi Kalamata kikötőjébe 2023. június 14-én, miután egy Líbiából Olaszországba igyekvő, több tucat illegális bevándorlót szállító halászhajó elsüllyedt a görög partok előtt. A hatóságok szerint legalább 32 ember életét vesztette, 104-et sikerült kimenteni.
MTI/EPA/ANA-MPA/BOUGIOTIS EVANGELOS
Kalamata, 2023. június 14. Sérültet olnak a parton, amint túlélők érkeznek a görögországi Kalamata kikötőjébe 2023. június 14-én, miután egy Líbiából Olaszországba igyekvő, több tucat illegális bevándorlót szállító halászhajó elsüllyedt a görög partok előtt. A hatóságok szerint legalább 32 ember életét vesztette, 104-et sikerült kimenteni. MTI/EPA/ANA-MPA/BOUGIOTIS EVANGELOS

Félmillió új migráns befogadása azonban szerinte nem valószínű, hiszen a dél-olaszországi mezőgazdaságban már most is nagyon sok bevándorló dolgozik, a legtöbben embertelen körülmények között és éhbérért, vagyis vélhetően nem újakat fognak beengedni, hanem az ott lévők tartózkodását legalizálják.

"Olaszországban körülbelül 5-6 millió olyan, Afrikából és egyéb peremvidékekről származó ember él, és részben vagy nagyobb részben dolgozik, akik az elmúlt 40-50 év alatt szivárogtak be Olaszországba, és lassanként elnyerték azt a jogot, hogy kapjanak letelepedési engedélyt. Sokan közülük már állampolgárságot is. Ez komoly, de még nem kritikus mértékben változtatja meg a népesség összetételét. Azt azért azt nem mondhatjuk, hogy olyan helyzet alakult volna ki, mint Franciaországban vagy Németországban."

A migránsok olasz befogadása tehát rövid távon nem hoz nagy változásokat Olaszországban, és

ez az új törvényjavaslat inkább csak a politikai kommunikáció része,

illetve igazodás az uniós elvárásokhoz - mondta az InfoRádióban Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×