eur:
390.72
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Unsplash.com

Jön a korlátozott jogosítvány

Olaszországban egy súlyos baleset után döntöttek a jelentős szigorítás mellett.

Hónapokon belül hatályba léphet Olaszországban az a jogszabály, amely korlátozza, hogy a három évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők milyen teljesítményű autókat vezethetnek. A tervezet szerint a kezdő vezetők a jövőben nem ülhetnek nagy teljesítményű személygépkocsiba – írja a vezess.hu.

A szabályok szerint a 95 lóerőt (70 kW) vagy a tonnánként 75 lóerőt (55 kW) meghaladó, belső égésű motorral hajtott autókat nem vezethetik majd a kezdők, de a tilalom kiterjed a hibrid és elektromos hajtású járművekre is, melyek 88 lóerősnél (65 kW) erősebbek.

Ez az olasz kormány egyik reakciója a júniusban Rómában bekövetkezett közúti tragédiára, amikor egy ismert, fiatal youtuber Rómában egy Lamborghinivel a megengedett sebességet jelentősen túllépve kezdett előzésbe, és összeütközött a szemből érkező Smart személygépkocsival. Egy 5 éves kisfiú életét vesztette, 4 éves kishúga, valamint az autót vezető édesanya súlyos sérülést szenvedtek.

Az olasz tervezetben az is benne van, hogy az a fiatalkorú, aki ittasan vagy kábítószeres állapotban közlekedett például kerékpárral, segédmotoros kerékpárral vagy e-rollerrel, 24 éves koráig nem szerezhet gépjármű vezetésére jogosító engedélyt.

Nem egyedülálló, amelyet Olaszországban hamarosan bevezetnek, Ausztráliában 177 lóerőnél erősebb autókat nem vezethetnek friss jogsisok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×