eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Nekiment az uniós bürokráciának a német alkancellár, francia segítséget is kér

A bürokrácia leépítéséről is tárgyal a brandenburgi Meseberg kastélyban a hárompárti német koalíció, a rendkívüli tanácskozáson azonban nemcsak Németországról esik szó, hanem az egész Európai Unióról – hirdette meg közösen a kormány gazdasági, valamint igazságügyi minisztere.

A zöldpárti Robert Habeck és a szabad demokrata Marco Bushmann hangsúlyozta, hogy a bürokrácia ellen az egész Európai Unióban harcolni kell. A két miniszter kijelentette hogy Németországban nemzeti "bürokráciacsökkentési" törvénytervezetet kívánnak kidolgozni, az unióban azonban közös fellépésre van szükség.

Eredetileg nem volt szó arról, hogy az égető németországi gazdasági témák mellett a kihelyezett kormányülésen uniós problémák is napirendre kerülnek. Ebből kiindulva némi meglepetést okozott, hogy Habeck és kollégája közvetlenül a nyitány előtt ezt bejelentette.

Legfőbb ideje, hogy uniós szinten is felvegyük a harcot a bürokrácia ellen

– hangsúlyozták a német miniszterek, hozzátéve, hogy széles körű és érezhető csökkentésre van szükség.

A Die Welt című lap beszámolója szerint mindketten utaltak arra, hogy a német kormánynak ebben szorosan együtt kell működnie Franciaországgal.

"Németországban és az egész Európai Unióban egy valódi bürokráciaerdő alakult ki. Ez az erdő időközben a beruházások gátjává vált" – fogalmazott Habeck, hangsúlyozva az ellenintézkedések szükségességét.

Marco Bushmann igazságügyi miniszter ugyancsak felhívta a figyelmet a bürokrácia "papírhegyeinek" súlyos ártalmaira. "Mindazt meg kell tartanunk, ami Európát erősé teszi" – hangoztatta a miniszter, aki a bürokráciát ugyanakkor az uniót és ezen belül Németországot gyengítő tényezőnek nevezte.

A mesebergi kihelyezett kormányülésen az egyik fő téma a bürokrácia leépítése. Közvetlenül az ülés előtt a legtekintélyesebb német gazdasági szervezetek mindezt nyilatkozatban követelték a kormánytól. Ennek megfelelően az ütésen a tervek szerint elfogadják a nemzeti bürokráciacsökkentési törvénytervezet sarokköveit.

A miniszterek ugyanakkor utaltak arra, hogy az egyesült Európában a nemzeti fellépés nem elég, és európai összefogásra van szükség. Ügy értékelték, hogy Emmanuel Macron francia elnök partner ebben.

"Szeretnénk mindezt impulzusnak venni, ezért szeretnénk elindítani egy francia–német kezdeményezést a bürokrácia csökkentésére az EU-ban"

– hangsúlyozták a német miniszterek. Egyidejűleg felszólították az Európai Bizottságot, hogyy dolgozzon ki egy ambiciózus, rövid távon végrehajtható cselekvési tervet.

Németországban a gazdaság folyamatban lévő átalakítása, a stratégiailag fontos ágazatok, a többi között a mikroelektronika, a megújuló energiák, ezen belül az egész Európai Unóra kiterjedő hidrogén-infrastruktúra fejlesztése csak akkor lehet sikeres, ha megszűnnek a bürokratikus terhek.

Elsősorban Németországra utalva a Die Welt szerint konkrét intézkedéseket is javasoltak. Így egyebek között azt, hogy a tervezési és jóváhagyási eljárásoknak gyorsabbá és egyszerűbbé kell válniuk. Hangsúlyozták azt is, hogy intézkedésekre van szükség a jogbiztonság és a hatékony végrehajtás erősítése érdekben. Utaltak arra is, hogy egyszerűsíteni kell a más európai uniós országban munkát vállalókkal kapcsolatos terheket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×