eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Hands of a group of three people with LGBT flag bracelets. LGBT pride celebration.
Nyitókép: Ladanifer/Getty Images

A német kormány megkönnyíti a nem- és névváltoztatás hivatalos bejegyzését

Óriási vitát váltott ki a Scholz-kormány új tervezete, különösen a 18 év alattiakra vonatkozó szabályai.

Az érvényben lévő törvény szerint rendkívül bonyolult a nemek bejegyzésének hivatalos megváltoztatása, illetve ehhez kapcsolódóan a keresztnév módosítása Németországban – a kormány megítélése szerint. A kabinet – élén az igazságügyi, valamint a családügyi miniszterrel – ezen mindenképp könnyíteni akar. Ezt célozza a koalíció tervezete, amely az önrendelkezés jogát (Selbsbetimmungsrecht) erősítené.

Jóváhagyása esetén az új törvény az 1980 óta érvényben lévő törvényi szabályozást váltaná fel. A tervezet a ZDF szerint transznemű, valamint az interszexuális és a nem bináris személyek dolgát "könnyítené meg", amennyiben a nem és a keresztnév eddigi bejegyzését változtatni, illetve a hivatalos dokumentumokban is tükröztetni kívánja. Mindez lehetővé válna az eddigi, rendkívül szigorúnak tartott szakértői, a többi között két pszichiátriai vizsgálat nélkül.

A javaslat előírja, hogy 18 éves kortól az anyakönyvi hivatalban a jövőben szakvélemény nélkül kell lehetővé tenni a nemi bejegyzés és a keresztnév megváltoztatását. A 14 alatti kiskorúak esetében a törvényes gyámnak kell kérelmeznie mindezt. A 14. életévüket betöltött kiskorúak maguk is benyújthatják a változtatásra vonatkozó nyilatkozatot. Ez azonban csak akkor válik hatályossá, ha a törvényes gyámok ehhez hozzájárultak.

A tervezet szerint amennyiben az érintett személy meg kívánja változtatni eddigi nemi bejegyzését, a jövőben erre vonatkozóan csupán szándéknyilatkozatot kell benyújtania az anyakönyvi hivatalhoz.

Mindez attól teljes mértékben függetlenül történik, hogy a módosítást kérelmező átesett-e bármilyen, a nem megváltoztatását célzó kezelésen.

A ZDF közszolgálati televízió utalt arra, hogy az 1980-as törvényben foglaltakat sok érintett rendkívül megalázónak tartotta, illetve tartja. Az érvényben lévő törvény törvény kimondja, hogy a nem és a keresztnév bejegyzésének megváltoztatása csakis pszichológiai vizsgálat és az ezt követő bírósági döntés után lehetséges.

Az érintettek közül sokan arra panaszkodtak hogy gyakran nagyon "intim" kérdéseket kellett elviselniük. A folyamat emellett hosszadalmas és költséges.

A szövetségi alkotmánybíróság a múltban több alkalommal is alkotmányellenesnek nyilvánította a törvény lényeges részeit. Mindebből kiindulva a törvényjavaslat kapcsán az érintettek "történelmi változtatásokról" beszéltek.

Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség az ARD szerint ugyanakkor alapvető aggályait fejezte ki a tervezettel kapcsolatban, különös tekintettel a kiskorúakra vonatkozó szabályozásokra. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) családpolitikai szóvivője nehezményezte, hogy a kiskorúak esetében is mellőzik a gyermek-, illetve serdülőpszichiáterek véleményezését.

Részben üdvözölte a tervezetet a Német Gyermek- és Serdülőpszichiátriai Társaság, utalva arra, hogy abban nincs szó a nem megváltoztatását célzó esetleges orvosi intézkedésekről. A szövetség ugyanakkor tárgyilagos vitát sürgetett a törvényjavaslatban foglaltakról.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×