eur:
390.44
usd:
357.17
bux:
0
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Hands of a group of three people with LGBT flag bracelets. LGBT pride celebration.
Nyitókép: Ladanifer/Getty Images

A német kormány megkönnyíti a nem- és névváltoztatás hivatalos bejegyzését

Óriási vitát váltott ki a Scholz-kormány új tervezete, különösen a 18 év alattiakra vonatkozó szabályai.

Az érvényben lévő törvény szerint rendkívül bonyolult a nemek bejegyzésének hivatalos megváltoztatása, illetve ehhez kapcsolódóan a keresztnév módosítása Németországban – a kormány megítélése szerint. A kabinet – élén az igazságügyi, valamint a családügyi miniszterrel – ezen mindenképp könnyíteni akar. Ezt célozza a koalíció tervezete, amely az önrendelkezés jogát (Selbsbetimmungsrecht) erősítené.

Jóváhagyása esetén az új törvény az 1980 óta érvényben lévő törvényi szabályozást váltaná fel. A tervezet a ZDF szerint transznemű, valamint az interszexuális és a nem bináris személyek dolgát "könnyítené meg", amennyiben a nem és a keresztnév eddigi bejegyzését változtatni, illetve a hivatalos dokumentumokban is tükröztetni kívánja. Mindez lehetővé válna az eddigi, rendkívül szigorúnak tartott szakértői, a többi között két pszichiátriai vizsgálat nélkül.

A javaslat előírja, hogy 18 éves kortól az anyakönyvi hivatalban a jövőben szakvélemény nélkül kell lehetővé tenni a nemi bejegyzés és a keresztnév megváltoztatását. A 14 alatti kiskorúak esetében a törvényes gyámnak kell kérelmeznie mindezt. A 14. életévüket betöltött kiskorúak maguk is benyújthatják a változtatásra vonatkozó nyilatkozatot. Ez azonban csak akkor válik hatályossá, ha a törvényes gyámok ehhez hozzájárultak.

A tervezet szerint amennyiben az érintett személy meg kívánja változtatni eddigi nemi bejegyzését, a jövőben erre vonatkozóan csupán szándéknyilatkozatot kell benyújtania az anyakönyvi hivatalhoz.

Mindez attól teljes mértékben függetlenül történik, hogy a módosítást kérelmező átesett-e bármilyen, a nem megváltoztatását célzó kezelésen.

A ZDF közszolgálati televízió utalt arra, hogy az 1980-as törvényben foglaltakat sok érintett rendkívül megalázónak tartotta, illetve tartja. Az érvényben lévő törvény törvény kimondja, hogy a nem és a keresztnév bejegyzésének megváltoztatása csakis pszichológiai vizsgálat és az ezt követő bírósági döntés után lehetséges.

Az érintettek közül sokan arra panaszkodtak hogy gyakran nagyon "intim" kérdéseket kellett elviselniük. A folyamat emellett hosszadalmas és költséges.

A szövetségi alkotmánybíróság a múltban több alkalommal is alkotmányellenesnek nyilvánította a törvény lényeges részeit. Mindebből kiindulva a törvényjavaslat kapcsán az érintettek "történelmi változtatásokról" beszéltek.

Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség az ARD szerint ugyanakkor alapvető aggályait fejezte ki a tervezettel kapcsolatban, különös tekintettel a kiskorúakra vonatkozó szabályozásokra. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) családpolitikai szóvivője nehezményezte, hogy a kiskorúak esetében is mellőzik a gyermek-, illetve serdülőpszichiáterek véleményezését.

Részben üdvözölte a tervezetet a Német Gyermek- és Serdülőpszichiátriai Társaság, utalva arra, hogy abban nincs szó a nem megváltoztatását célzó esetleges orvosi intézkedésekről. A szövetség ugyanakkor tárgyilagos vitát sürgetett a törvényjavaslatban foglaltakról.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×