eur:
389.78
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Heatwave hot sun, Climate change, Global warming from sun and burning
Nyitókép: chuchart duangdaw/Getty Images

USA: naptól forró aszfalttól szenvedtek égési sérüléseket az emberek

Idén nyáron volt akkora forróság Amerikában, hogy akár életveszélyes égési sérüléseket is szerezhetett az, aki egyszerűen elesett.

Az arizonai Phoenixben található, égési sérültek ellátására specializálódott kórházi részleg mind a 45 ágya folyamatosan foglalt volt, a betegek harmada pedig azért került a központba, mert esés után az aszfalttól szenvedte el sérüléseit - írja a CNN.

Ez még nem minden: a kórház intenzív osztályán is voltak égési sérültek, az ide kerülők fele sérült meg esést követően.

"A nyár nekünk forgalmas szezon, számítunk arra, hogy sok betegünk lesz, de az idei év igazán szokatlan. A betegek száma és sérüléseik súlyossága is magas, és nincs igazán jó magyarázatunk erre" - mondta Kevin Foster, a Valleywise Health Arizona Burn Center égési szolgáltatások igazgatója.

Arizonában melegebb volt, mint ami a megszokott, és ez már elégnek bizonyult ahhoz, hogy a talaj azt is megégesse, aki csak rövid időre érintkezik vele.

Ennek oka az, hogy az aszfalt sötét és sűrű: könnyen felmelegszik és hosszan meg is tartja magas hőmérsékletét. Akár 15 fokkal is melegebb lehet, mint a levegő, márpedig már az is elég forró tudott lenni: még 48 fokos hőmérsékletet mértek idén nyáron az államban.

Ez azzal jár, hogy Foster szerint

az aszfalt hőmérséklete 80 fok fölé is emelkedhet egy igazán meleg nyári napon,

ami egy pillanat alatt égési sérülést okozhat, ha elesik az ember. Ha valaki 10-20 percen át fekszik esés után az aszfalton, akár harmadfokú égési sérüléseket is szerezhet.

Foster szerint az ilyen sérülések hasonlatosak azokhoz, amelyeket akkor szereznek emberek, ha egy égő házban tartózkodnak. Sok műtéten kell átesniük, gyógyulásuk hetekig, akár hónapokig is tarthat.

Frank LoVecchio, egy phoenixi sürgősségi osztály orvosa elmondta, hogy kezelt egy olyan idős beteget, aki kiesett a kerekesszékéből. Elmondása szerint szinte azonnal égési sérüléseket szenvedett a lábán. Tapasztalata szerint az égési sérülésekkel beérkező emberek közül sokan hajléktalanok, alvás közben vagy a járdán pihenve égették meg magukat. Olyan betegeket is ápolt, akik a szabadban dolgoztak a hőségben: kimerültek vagy kiszáradtak, elájultak, majd a földön fekve égési sérüléseket szenvedtek. Egy kertészkedő páciensének teste több pontján lesz bőrátültetésre szüksége.

Az ilyen típusú balesetek jellemzően az idősebb embereket érintik.

Az embereken túl az állatokat is fenyegetik a hasonló sérülések: a kutyasétáltatásokat ilyen időjárási viszonyok között a lehető legrövidebb időtartamúra kell fogni, és figyelni kell arra is, hogy a kutyák, ha lehet, ne aszfalton, hanem füves területen mozogjanak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×