eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Norwegian climber Kristin Harila(C) and Tenjen Sherpa(L), set the record for the fastest summit of all 14 of the worlds 8,000-meter peaks, along with the youngest K2 summiteer, Nima Rinji Sherpa(R), arrival at the Tribhuvan International Airport in Kathmandu on 5th August, 2023. (Photo by Sanjit Pariyar/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/ NurPhoto

Haldokló segítőt hagytak magára a hegymászók, akik a rekordra koncentráltak a K2-n

Az egyik norvég hegymászónő sikere nemcsak a haláleset miatt vitatható, hanem mert oxigénpalackot és helikoptert is igénybe vett mászásainál.

A norvég Kristin Harila július 27-én rekordot döntött azzal, hogy nepáli segítőjével három hónap és egy nap alatt megmászták a világon található összes 8000 méternél magasabb hegycsúcsát. Az utolsó, tizennegyedik hegycsúcs megmászásakor közel száz ember jutott fel egyetlen nap alatt a K2 csúcsára a kereskedelmi expedíciós asszisztenciának köszönhetően.

A mászás azonban emberéletet is követelt: a pakisztáni magashegyi teherhordó, Mohammad Hasszan ugyanis tisztázatlan okokból lecsúszott, és órákon át nem is próbálták megmenteni. Az esetről a Hóhatár is beszámolt közösségi oldalán.

A 24.hu azt írja,

amíg több tucat hegymászó nyomult a 8200 méteres csúcs felé a szűk ösvényen, addig legalább két lavina is megzavarta a sportembereket.

"Mi visszafordultunk, mert a körülmények túl veszélyesek voltak, és nem akartunk elakadni a jégtornyok alatti forgalomban. Amikor lecsapott egy lavina, azt hittem, legalább harmincan meghaltak" – nyilatkozta egy osztrák lapnak egy tiroli hegymászó, Wilhelm Steindl. A csúcsra aznap 200 expedíció indult, de egyértelmű volt, aki aznap nem ér fel, annak idén már nem is lesz esélye erre.

Philip Flämig operatőr nem vágott neki a távnak, ugyanakkor egy drónról igyekezett lefilmezni a forgatagot:

Az alaptáborba visszatérve aztán olyan felfedezést tettek, amely mindkettőjüket mélyen megdöbbentette. A felvételeken az látszott, hogy valaki egy haldokló férfi felsőtestét masszírozza, hogy megpróbálja életben tartani. Később szemtanúk megerősítették, a pakisztáni Mohammad Hasszan hajnali fél kettőkor néhány métert zuhant, és fejjel lefelé lógott egy olyan rögzített kötélen, amelyet társaival éppen ő szerelt fel a több ezer dolláros ügyfélkörnek. A baleset után új kötelet rögzítettek a helyszínen, hogy az emberek tovább mászhassanak, miközben Mohammad Hasszanon nem segítettek.

"Három különböző szemtanú beszámolóján keresztül kijelenthetem, hogy

a férfi még életben volt, miközben körülbelül 50 ember mászott el mellette. Ez a drónfelvételeken is látszik"

– mondta az operatőr, aki szerint legalább háromnegyed óra eltelt, mire a szerencsétlenül járt férfit legalább felhúzták. A szervezett mentőakció azonban elmaradt, pedig a helyszínen voltak serpák és hegyi vezetők.

"Ott halt meg szerencsétlen, pedig csak három-négy ember kellett volna, hogy lehozzák. Nem voltam a baleset helyszínén. Ha láttam volna, segítettem volna rajta" – mondta a hegymászó.

"Szégyen, ami történt. Egy élő embert hagytak hátra, hogy csúcsokat döntsenek" – tette hozzá Wilhelm Steindl, aki szerint a norvég hegymászón kívül mások is csak a rekordra törekedtek, azaz a mászás előnyt élvezett az emberséggel szemben. A norvég hegymászónő sikerét azért vitatják, mert a 14 nyolcezresre oxigénpalackkal és számtalan serpa támogatásával jutott fel, ráadásul egyik alaptáborból a másikba helikopterrel repítették. Kristin Harila diadalát később az alaptáborban megünnepelték, de Wilhelm Steindl nem jelent meg.

"Nem mentem el, undorodtam tőle. Egy ember meghalt odafent" – nyilatkozta.

Támogatják az elhunyt férfi családját

A drámai események után Wilhelm Steindl és Philip Flämig gyalog indult az alaptáborból a völgybe. Mindketten elmentek Mohammad Hasszan rokonaihoz, és 2500 dollárt adtak a cukorbeteg feleségének és három kisgyermekének.

Philip Flämig elárulta, az özvegy szerint férje először járt a K2 felső részén, korábban csak az alaptáborban volt teherhordó. De ezúttal több pénzt akart keresni, hogy kifizesse beteg édesanyja kezelését. Az özvegy elmondta, a munkáltató nem hajlandó fizetni, mert azzal, hogy a 27 éves férje meghalt, a munkáját nem végezte el.

Wilhelm Steindl saját bevallása szerint megígérte a családnak, hogy kifizeti a gyerekek oktatási költségeit.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×