eur:
385.26
usd:
354.71
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Mariupol. Forrás: Twitter/Pokerel
Nyitókép: Forrás: Twitter/Pokerel

Vegyen ingatlant a szétlőtt Mariupolban! - hihetetlen árakkal csábítják a vevőket az oroszok

Egyre több orosz keres olcsó lakást a hadsereg által nemrég elfoglalt Mariupolban.

"Mariupolban keresek építési telket, vagy lebontás előtt álló házat, tengerre néző kilátással. Minden megoldás érdekel" Ehhez hasonló hirdetések jelennek meg egyre gyakrabban az oroszok által kedvelt VKontakte nevű közösségi oldalon, ami nagyjából a Facebook orosz megfelelője.

A BBC beszámolója szerint az orosz hivatalos média egymás után ad hírt arról miként épül újjá a korábban ostromlott város. Pedig Mariupol épületeinek 90 százaléka vagy teljesen elpusztult, vagy olyan sérüléseket szenvedett a harcok alatt, hogy nem lehet már helyrehozni. Ezért a szétlőtt, lebombázott házakat egymás után lebontják, hogy aztán a helyükre újakat építsenek. Azonban a folyamat a legtöbb esetben a bontást követően megakad.

A város ilyen volt a háború előtt és így nézett ki a harcok befejeztével:

Mint azt műholdfelvételek is igazolják, a romok eltakarítása után csak üres területek maradnak, a legtöbb esetben egyelőre semmit sem építenek oda. Bár létesülnek új lakótelepek, de azokat inkább csak a város külső körzeteiben látni. Ellenben a legtöbb kárt szenvedett belvárosban, és Mariupol keleti kerületeiben csak a törmelék egy részét takarították el eddig.

A kép baloldalán a harcokban súlyosan megrongálódott épületek láthatók. A mellette lévő felvétel pedig már a romeltakarítás utáni helyzetet mutatja. Forrás: Twitter/Putin's IBS
A műholdkép baloldalán a harcokban súlyosan megrongálódott épületek láthatók. A mellette lévő felvétel pedig a mostani helyzetet mutatja: építkezésnek nyoma sincs. Forrás: Twitter/Putin's IBS

Az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban a háború előtt - az ENSZ adatai szerint - 430 ezren éltek. A két hónapig tartó ostrom miatt azonban legalább 350 ezren elmenekültek. Mariupol új gazdái pedig hozzákezdtek az oroszosításhoz. Lecserélik az ukrán utcaneveket, az iskolákban orosz tanterv szerint folyik az oktatás, és a városban maradtakat arra ösztönzik, hogy folyamodjanak orosz állampolgárságért.

Bár az újjáépítés igencsak vontatottan halad, Mariupol mégis nagyon csábító lakhely lett főleg a Szibériában, vagy a sarkkör közelében élő oroszok számára. Egy Murmanszkban élő férfi például örömmel újságolta a BBC-nek, hogy sikerült ingatlant találni a tengerparti városban és már el is adta a saját lakását, mivel a családjával együtt hamarosan odaköltözik.

"Az a legfontosabb, hogy a tenger partján fekszik és még az ingatlan árak is nagyon alacsonyak"

- nyilatkozta. Való igaz, egy 35 négyzetméteres, új építésű lakásért csak valamivel több mint három és fél millió rubelt (kb. 13 millió forintot) kérnek, és ez még Oroszországban sem számít soknak.

A város tényleg szép helyen van, és a lakásárak is igazán csábítóak, ám a valóság azért jóval árnyaltabb - mutat rá a BBC. Egy nevének elhallgatást kérő helyi azt mondta, hogy az újjáépítés tele van ellentmondásokkal. Például még hozzá sem nyúltak a város belső kerületeihez, csupán a külső területeken húztak fel néhány új épületet eddig. A folytatáshoz azonban úgy tűnik nincs elég pénz.

Új építésű lakótelep Mariupolban. Forrás: Twitter/ TheLvivJournal
Új építésű lakópark Mariupolban. Forrás: Twitter/ TheLvivJournal

Miközben az oroszok hatóságok azon igyekeznek, hogy Mariupol újjáépítését sikertörténetként adják el, úgy tűnik az ostromot túlélt helyiekkel nem sokat törődnek. Őket a harcokat követően azzal kecsegtették, hogy a lerombolt lakásuk helyett újat fognak kapni. Ám kiderült, hogy ez csak akkor igaz, ha a károsultnak nincs máshol ingatlana. Egyikük például elmondta a helyi tévének, hogy Mariupoltól negyven kilométerre, egy kis faluban, van egy alig nyolc négyzetméteres vityillója és ezért nem kaphat új lakást. Neki és a hozzá hasonló helyzetben lévőknek, csak azt a lehetőséget kínálják, hogy jelentős bankkölcsönből vásároljanak maguknak új ingatlant.

De a legtöbbjüknek ehhez nincs elég pénze, hiszen az ostrom idején mindenük odalett.

A hatóságok amúgy is inkább az Oroszország belsejéből érkező betelepülőket részesítik előnyben. Azzal bátorítják Mariupol leendő lakóit, hogy az ukránok által szétdúlt várost, most az oroszok építik újjá. "Oroszország a semmiből építi fel a várost, amely szebb lesz, mint az ukránok alatt volt". Ilyen szövegű tudósítások és hirdetések hallatán nem is csoda, hogy egyre több orosz szeretne új életet kezdeni az Azovi-tenger partján. Még az sem érdekli őket, hogyha a jelenlegi ukrán ellentámadás következtében a város visszakerülne régi gazdáihoz, akkor nagy valószínűséggel a tulajdoni szerződések is mind érvényüket fogják veszíteni.

Mariupol újjáépítésének egyik látványterve. Forrás: Twitter/ Sphithiphithi Evaluator
Mariupol újjáépítésének egyik látványterve. Forrás: Twitter/ Sphithiphithi Evaluator

A propaganda, a hatóságok ígéretei és persze az alacsony ingatlan árak miatt sokan nagyon elszántak lettek. Például a BBC által megkérdezett Oxana - aki számos gyermekével együtt - Tatárföldről akar Mariupolba költözni kijelentette: "Nem adom fel az álmom, hogy legyen egy legalább 180 négyzetméteres házam a tenger partján."

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×