eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Egy orvosi vény lett a lengyel egészségügyi miniszter veszte

Lemondott Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter, amit Mateusz Morawiecki miniszterelnök keddi televíziós nyilatkozata szerint elfogadott.

Az egészségügyi tárca élére a kormányfő az orvos végzettségű Katarzyna Sójka parlamenti kéviselőt javasolja, és bejelentése szerint még kedden felkéri Andrzej Duda elnököt, hogy hagyja jóvá a változást a kormány személyi összetételében.

Morawiecki az egészségügyi reform folytatását ígérte. Külön megköszönte Niedzielskinek a koronavírus-járvány idején végzett tárcavezetői tevékenységét.

Niedzielski lemondására azután került sor, hogy a miniszter pénteken az X közösségi platformon két bejegyzést tett közzé, amelyen a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban közölt riportra reagált. A hírtévé bírálta, hogy Poznan egyik kórházában ortopédiai műtétek után a betegeknek két napon át nem állíthattak ki vényt fájdalomcsillapító gyógyszerekre.

Niedzielski cáfolta a TVN24 állításait, és közzétette egy pszichotróp és fájdalomcsillapító gyógyszerekre szóló vény fényképét is. Ezt a szóban forgó időszakban önmagának állította ki a hírtévének nyilatkozó egyik poznani orvos.

Emiatt

a lengyel orvosi kamara az orvosi titok megsértésével vádolta meg Niedzielskit,

és kilátásba helyezte, hogy panasszal fordul az ügyészséghez. Ellenzéki politikusok a miniszter lemondását követelték.

Morawiecki nyilatkozatában az október 15-i parlamenti választásokra is utalt Niedzielski esete kapcsán. "Különleges időszaknak" nevezte a választási kampányt, amely során szerinte kivételes érzékenységre van szükség "bármilyen hiba, egy felesleges szó iránt is, mégha ez a szó az ellenfél hazugságait és manipulációit leplezi is le".

Úgy ítélte meg, hogy Niedzielskivel szemben a média manipulációt és "bizonyított hazugságot" követett el. A betegek érdekeit szem előtt tartva azonban nem szabad megengedni, hogy a közvélemény a hazugság leleplezése során elkövetett hibára összpontosítson - magyarázta Morawiecki.

Adam Niedzielski 2020 augusztusa óta töltötte be az egészségügyi miniszteri tisztséget.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×