eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület előtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ukrajna: Októberig minden ajánlást teljesítünk, ami az uniós csatlakozáshoz szükséges

Nem lassít, sőt: nagy erőkkel dolgozik azon Ukrajna, hogy minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz.

Az Európai Bizottság egy múlt havi jelentésében azt írta, hogy az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak az elindításához szükséges hét ajánlásból kettőnek Kijev már maradéktalanul meg tudott felelni, illetve négy esetben látható előrelépés történt.

Az ukrán elnöki hivatal pedig biztos benne, hogy októberig minden szükséges ajánlást teljesíteni tudnak, ami szükséges ahhoz, hogy csatlakozhassanak az Európai Unióhoz - írja a Világgazdaság.

Ezzel a tagjelölti státusznak akarnak megfelelni, illetve bíznak benne, hogy a csatlakozási tárgyalások is megkezdődhetnek.

"Júniusig a parlamentünk számos olyan törvényt jóváhagyott, amelyeket az uniós csatlakozáshoz feltételként szabtak. Az EU hét ajánlásának a nagy részét már teljesítettük"

– mondta az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője az Uniannak adott interjújában. Igor Zsovkva szerint októberig minden kritériumnak megfelelhet az ország.

Zsovkva a júliusban tartott vilniusi NATO-csúcstalálkozót is értékelte, illetve a védelmi szövetséghez való csatlakozásról is szólt. Szerinte Vilniusban pozitív eredmények születtek, és Ukrajna minimum egy lépéssel közelebb került a NATO-csatlakozáshoz is. Ettől függetlenül igazat adott az ukrán elnök szavainak, aki szerint a csúcstalálkozón nem a várt eredmények következtek be.

"Most a következő NATO-csúcsra kell készülnünk" – mondta Zsovkva.

A védelmi szövetség tagjai legközelebb egy év múlva ülnek össze Washingtonban. Ez a csúcstalálkozó azért is lesz különleges, mivel a NATO felállásának 75. évfordulóját is megünneplik majd vele - írja a vg.hu.

A NATO és az EU álláspontja is az, hogy amíg Ukrajnában háború van, semmiképp nem veszi fel közösségébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×