eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) jelenlétében kezet fog a másnap kezdődő NATO-csúcstalálkozót megelőző megbeszélésük előtt Vilniusban 2023. július 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Csiki Varga Tamás: júliusban ratifikálhatják a törökök a svédek NATO-csatlakozását

Svédország felvétele a NATO-ba nem számít megosztó kérdésnek a szövetség tagállamai körében – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Csiki Varga Tamás szerint Svédország NATO-tagsága tulajdonképpen nem egy széles körűen megosztó téma, hiszen a szövetség 31 tagállamból 29 nem fogalmazott meg semmiféle ellenvetést, és a ratifikációt is gyorsan végrehajtotta még 2022-ben. Egyedül Törökország volt, aki a saját biztonságpercepciójából adódó ügyek kapcsán fenntartásokat fogalmazott meg, amit Magyarország – bár konkrét ügyeket nem megnevezve – támogatott és kivárásra játszott – magyarázta Csiki Varga Tamás

A terrorizmus fenyegetéséhez kapcsolódóan Törökország fenntartásait elsősorban amiatt fogalmazta meg, hogy bizonyos svéd szervezetek, illetve magánszemélyek a kurd szeparatizmushoz köthető közösségeket támogatnak, amiket Ankara szeretett volna minden formában felszámolni, de legalábbis ezt a fajta kurd törekvést megnehezíteni. Vagyis a vita Törökország és Svédország, illetve korábban Törökország és Finnország között is akörül kulminálódott, hogy a nemzetközi, a NATO-n belüli terrorizmusellenes fellépés miként emelhető magasabb szinte, hogyan tehető intenzívebbé. „Törökország azt várta, hogy a kurd szeparatista szervezetek ellen határozottabban lépjenek fel a skandináv országok” – foglalta össze az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

A szakértő elmondása szerint a svéd politikai elit, és bizonyos szempontból a társadalom is rezonált a török – „abszolút legitimnek nevezhető” – igényre. Stockholm konkrétan alkotmányt módosított, illetve pontosabban törvényt alkotott a terrorizmus visszaszorítása, illetőleg az ehhez kapcsolódó személyek és szervezetek elleni fellépés terén, ami 2023. júniusában lépett életbe. Tehát a mostani török támogató hozzáállás a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban az ennek az egyik direkt következménye – tette hozzá Csiki Varga Tamás.

Ugyanakkor azt is megjegyezte: nyilván voltak más ügyek is a hátterében, amik nem kaptak ekkora médiafigyelmet. Példaként említette a svéd fegyverembargót, amit még 2019-ben léptettek életbe Törökországgal szemben, de ez Ankara elvárása szerint szintén megszűnt 2022-ben. Sőt, nemcsak a svéd–török, hanem az amerikai–török kapcsolatok terén is történtek elmozdulások, gondolva például az F–16-os vadászgépek modernizációjára, cseréjére, amit az USA sokáig blokkolt. Most viszont Washington már „megértőbbnek tűnik” a kérdésben, ezzel is ösztönözve a török támogató hozzáállást - vélekedett a szakértő.

A svéd miniszterelnök, a török elnök és a NATO-főtitkár háromoldalú tárgyalását követően – hétfő este – elfogadott közös nyilatkozat alapján most már az ankarai nemzetgyűlésen áll Svédország NATO-csatlakozása. Csiki Varga Tamás szerint a kérelem ratifikálása akár már ebben a hónapban is megtörténhet, hiszen a török parlament most rendkívüli ülésszakot tart. Bár meg kell várni még, hogy ezt napirendre tűzzék, Recep Tayyip Erdogan minapi nyilatkozta is abba az irányba mutatott, hogy megszületett a politikai szándék a kérdést megtárgyalják és minden bizonnyal alá is írják a svéd NATO-csatlakozást elfogadó határozatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×