eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: NATO

Hirtelen begyorsultak a magyar fejlemények is a svéd NATO-csatlakozás ügyében

A külügyminiszter osztott meg Facebook-posztot a védelmi szövetség csúcstalálkozója kapcsán. Az is kiderült, hogy Orbán Viktor a török elnökkel fog tárgyalni, utána "okosabbak leszünk". Novák Katalin Orbán Viktornál sürgeti az ügyet.

A NATO vilniusi csúcstalálkozójának egyik kiemelt témája a svéd csatlakozás lezárása. Törökország, amely eddig ellenezte a terroristaként számon tartott kurdok svédországi helyzete miatt a Stockholm csatlakozását, hétfő este meglepetésre bejelentette, hogy mielőbb a törvényhozás elé terjeszti a vonatkozó dokumentumot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel, amikor Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a találkozóra indult, Svédország ratifikációjával kapcsolatban azt írta a Facebook-oldalán, hogy a magyar kormány már hónapokkal ezelőtt benyújtotta az erről szóló előterjesztést az Országgyűlésnek.

"A kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása."

Mivel azonban itthon a rendes tavaszi parlamenti ülésszak után a múlt heti rendkívüli is véget ért, csak ismét egy rendkívüli ülésen lehetne szavazni a lassan egy éve az Országgyűlés előtt lévő svéd bővítést ratifikáló javaslatról.

Kedd reggel Novák Katalin köztársasági elnök a Twitteren mielőbbi döntést sürgetett: azt írta, megkérte Orbán Viktort, hogy tegyen meg mindent a parlamenti elfogadás érdekében. Egyben örömét fejezte ki a török elnök hétfői bejelentése kapcsán.

Rendkívüli parlamenti ülést vagy a kormány előterjesztésére hívhat össze Kövér László házelnök, vagy meg kell tennie, ha a képviselők négyötöde írásban kezdeményezi.

A hvg.hu az üggyel kapcsolatban megkereste Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét. A kormánypárti politikus válasza szerint "Orbán Viktor nemrég, reggel indult útnak Vilniusba, a NATO-csúcstalálkozóra, és a miniszterelnök nyilvánvalóan egyeztet erről Erdogan elnök úrral, aztán közli majd a kormány álláspontját". Hozzátette: rendkívüli ülésről egyelőre nem tud, de "okosabbak leszünk, miután Orbán Viktor és a török elnök egyeztet ma".

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×