eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésű merülőhajójukról. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is.
Nyitókép: MTI/AP/OceanGate Expeditions

Így teltek a Titan utasainak utolsó percei

Teljes sötétségben, zenét hallgatva haladtak vesztük felé. Az is kiderült, hogy a Titannak több volt a sikertelen merülési kísérlete, mint a sikeres: az idei első négy próbálkozás egyike sem érte el a tengerfeneket.

A Dawood-család nőtagjainak visszaemlékezéséből rajzolódik ki kép arról, mivel töltötték utolsó napjaikat a Titan gyomrában merülők, és hogy a tengeralattjáró belsejében mivel töltötték idejüket - írja a Sky News.

A Titan június 18-án roppant össze a tengermélyben öt utasának halálát okozva.

A Titant vezető Stockton Rush, az OceanGate egyik tulajdonosa mellett Hamish Harding brit üzletember, Paul-Henri Nargeolet veterán Titanic-szakértő és búvár, valamint Shahzada Dawood milliomos vállalkozó és fia, Suleman ültek a merülőeszközben. A roncsokat az elsüllyedt Titanictól 487 méterre találták meg, nemrég ki is emelték őket, jelenleg is zajlik a vizsgálatuk. Valószínűleg emberi maradványokkal együtt kerültek a felszínre.

Christine Dawood, Shahzada Dawood felesége szerint a merülés előtt sisakot, acélbetétes bakancsot, vízálló nadrágot és mentőmellényt kaptak az utasok.

Az özvegy, aki korábban már elárulta, hogy saját helyét adta át fiának, Sulemannak, azt is elmondta a New York Times-nak, hogy majdnem lemaradtak a végzetes útról, ugyanis törölték járatukat Torontóból, az a repülőgép pedig, amelyre jegyet kaptak, késett.

A pakisztáni származású, brit állampolgárságú család tagjai először februárban találkoztak Stockton Rush-sal, ekkor vitatták meg az expedíció részleteit és biztonságosságát.

A halálukat megelőző napokban a Titan kísérőhajójának, a Polar Prince-nek a fedélzetén kellett biztonsági oktatásokon részt venniük. (Az anyahajó korábban a kanadai parti őrség jégtörője volt.)

A tragédiába fulladt expedíció résztvevőit arra kérték, diétázzanak a merülés előtt, aznap reggel pedig ne fogyasszanak kávét.

Azt is javasolták, hogy vastag zoknit húzzanak, mert merülés közben egyre hűvösebb lesz a Titan belsejében, és azt mondták nekik, kedvenc zenéiket töltsék fel telefonjukra, mert Bluetooth-hangszóró segítségével azokat hallgathatják majd merülés közben. Rush egy dologhoz ragaszkodott: countryzene ne legyen műsoron.

Merülés közben a belső világítást lekapcsolták energiatakarékossági okból, ezért csak a sötét vízben található biolumineszcens élőlényeket láthatták az 53 centis ablakon keresztül. Rush a merülésnél a tengeralattjáró hátuljában helyezkedett el, míg az utasok hátukat a falnak vetve ültek két oldalon. Az eszköz percenként 25 métert süllyedt, így a benne ülők nem érzékelték mozgását.

A New York Times azt is kiderítette, hogy a Titannak több volt a sikertelen merülési kísérlete, mint a sikeres: az idei első négy próbálkozás egyike sem érte el a tengerfeneket.

Sok szakértő jelezte aggályait a Titannel kapcsolatban, melynek egy 2021-es merülési kísérlete során arra kellett kérni az utasokat, hogy jobbra-balra ringassák azt - ettől váltak le róla a súlyok, így tudott visszatérni a felszínre egy sikertelen merülés végén.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×