eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án. A Titan öt utasa életét vesztette.
Nyitókép: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly

Partra vitték az összeroppant Titan roncsait - képek, videók

Maradványokkal a fedélzetén tért vissza a Horizon Arctic a kanadai St. John's kikötőjébe szerdán. Napok óta keményen dolgoztak a szakemberek a helyszínen, hogy a közel 4000 méteres mélységből kiemelhessék a roncsokat.

A kanadai motoros jármű múlt csütörtökön érkezett a Titanichoz indult, de menet közben összeroppant Titan tengeralattjáró szerencsétlenségének helyszínére. Ez a jármű vitte magával az amerikai hadsereg távirányítású járművét (ROV), az Odysseust, amely még csütörtökön megtalálta a Titan roncsait a tengerfenéken, 500 méterre az elsüllyedt Titanictól.

St. John, 2023. június 28.
A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án. A Titan öt utasa életét vesztette.
MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly
A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John's kikötőjében 2023. június 28-án. A Titan öt utasa életét vesztette. MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly

A kanadai Új-Fundland St. John's kikötőjébe - innen indult útnak a szerencsétlenül járt öt utas is - helyi idő szerint szerda reggel futott be a Horizon Arctic, fedélzetén a tengeralattjáró orrával és az oldalának egy darabjával (rajta az OceanGate logójával). A roncsokat a kanadai parti őrség telephelyére szállították.

A vizsgálatot az Egyesült Államok és Kanada közlekedésbiztonsági hivatalai, valamint az amerikai parti őrség, illetve a kanadai RCMP rendőrségi szerv munkatársai folytatják le - írta a Yahoo News. Az amerikai parti őrség illetékesei azt mondták, hogy nyomozásuk első szakaszában a tengeralattjáró maradványait vizsgálják majd.

A Titan június 18-án indult el a 4000 méter mélyen fekvő Titanic roncsaihoz fedélzetén négy utassal és a kormányossal, ám az indulás után másfél órával megszakadt a kapcsolat a járművel.

Az Egyesült Államok védelmi tisztségviselői csütörtökön, a roncsok megtalálása után közölték, hogy a haditengerészet szigorúan titkos tengerakusztikai berendezése az eltűnés napján, június 18-án feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangokat észlelt. A Pentagon illetékese annyit közölt, hogy nem sokkal azután kezdték figyelni a tenger mélyének zörejeit a térségben, hogy a Titan elvesztette a kommunikációt felszíni kísérőhajójával.

Az OceanGate mélytengeri kutató- és turisztikai vállalat búvárhajóját a Titant, elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, ugyanakkor az elmúlt hét tudósításai szerint több biztonsági kifogás is felmerült vele szemben.

A szerencsétlenül járt búvárhajón öten tartózkodtak, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. Az áldozatok között volt Stockton Rush, az OceanGate vállalat elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding, egy kalandvágyó brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet, egy francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood, vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman. Shahzada Dawood fiatalkora óta a Titanic történetének megszállottja volt, és szerette volna saját szemével is megnézni a roncsokat. A fiú apja miatt kapott kedvet az úthoz, és egyébként Rubik-kockás rekordot szeretett volna dönteni a mélyben.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×