eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: OceanGate

Titanic-dráma - Távvezérelt tengerelattjárókkal keresik az eltűnt merülőhajót

Maximum négy napnyi oxigéntartalékkal rendelkezhet még a Titan.

Távvezérelt tengeralattjárókkal is rendelkező kereskedelmi csőfektető hajó érkezett a Titan eltűnésének helyszínére - közölte a BBC-vel egy mélytengeri kutató- és mentési szakértő.

A remények szerint ezek képesek lehetnek lejutni 3800 méteres mélységbe, ahol a Titanic roncsai fekszenek, és ahova eredetileg a Titan is igyekezett.

A Titan utasai közt van a legfrissebb hírek közt az OceanGate, a Titanic roncsaihoz tett kirándulásokat szervező cég vezetője, Stockton Rush, ő navigálhatta a Titant az eltűnéskor.

Rajta kívül Hamish Harding üzletember, a pakisztáni származású, brit állampolgár Shahzada Dawood és fia, Suleman tartózkodnak a fedélzeten, valamint Paul-Henry Nargeolet búvár, aki egyben annak a cégnek tulajdonosa is, mely a Titanic kutatásának jogával rendelkezik.

Az öt férfi azért indult el a Polar Prince hajó fedélzetén a Titanic elsüllyedésének helyszínére, hogy ott a Titanba átülve megnézzék a roncsot, amelyet több mint 70 évvel azután találtak meg, hogy tömegeket vitt hullámsírba, miután jéghegynek ment.

A hajó roncsa túl törékeny ahhoz, hogy felszínre emeljék, így a kutatók egyetlen esélyea megtekintésére, ha ők ereszkednek le hozzá.

A Titanic elsüllyedését 705 ember élte túl, 1500 pedig vízbe veszett még 1912-ben. A roncsokat egy francia-amerikai expedíció fedezte fel 1985-ben. A hajó két részre tört a süllyedés közben, azonban az orra jó állapotban maradt meg az elmúlt 111 év alatt.

Érintetlennek tűnő edényeket, tányérokat találtak benne az azt felfedező búvárok - nyomukban expedíciók sora indult a mélybe, hogy felfedezze a Titanic titkait.

Kutatók mellett leereszkedett ide többek közt James Cameron is, hogy aztán 1997-ben elkészítse kasszasikerfilmjét.

Több tárgyat is felhoztak a mélyből, melyek aukción keltek el: gyerekjátékok, borotvák, pipák, és egy első osztályú utasoknak szánt éttermi menü is kalapács alá került az árveréseken.

Az OceanGate 2021 óta visz fizető utasokat a roncshoz nyolcnapos út keretében, melyhez a merülés is hozzátartozik. Ez 250 ezer dollárba, nagyjából 82 millió forintba kerül. A cég tavaly tett közzé friss felvételeket a Titanic maradványairól, megjegyzésük szerint ezeken látható, hogyan romlik a roncs állapota. Az áramlatok mellett baktériumok fogyasztják el a szerkezetet, melyet állatok is otthonuknak tekintenek - írja a Sky News.

Egyesek szerint a kereskedelmi célú merülések is rontják a Titanic állapotát, de az OceanGate azzal érvel, hogy épp annak romlása indokolja, hogy amíg lehet, készüljenek róla felvételek. Szakértők szerint 10-15 év múlva már nem lesz felfedezhető állapotban a roncs, melynek digitális mását már elkészítették.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×