eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
A magyar kormánytámogatással kialakított Munkácsy Mihály Magyar Ház a felavatás napján Munkácson 2021. június 3-án. A ház otthont biztosít majd kulturális, művészeti, közösségi eseményeknek a kárpátaljai közösség számára.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Haladékot adott Ukrajna a kárpátaljai magyaroknak

Az ukrán parlament egy évvel meghosszabbította az ukrán nyelvre történő átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik uniós ország nyelvén folyik.

Az ukrán parlament jóváhagyta a 9332. számú törvénytervezetet, amely 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az ukrán nyelvre való átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik Európai Uniós ország nyelvén folyik – írja az Ukrajinszka Pravda alapján az Index.

Az ukrán parlament döntése az oktatási törvény záró és átmeneti rendelkezéseit módosítja.

A jogszabályt a következőképpen módosítják: „Ukrajna azon nemzeti kisebbségeihez tartozó személyek, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg az általános és középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-jéig továbbra is az e törvény hatályba lépése előtti szabályok szerint részesülnek ilyen oktatásban, az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számának fokozatos növelésével”.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az intézményeknek idén

szeptemberben nem kell átállniuk ukrán nyelvre.

Arról az Infostarton május közepén mi is beszámoltunk, hogy a magyar kormány blokkolja a 11. unios szankciócsomagot. Szijjártó Péter akkor megállapította: "az ukrajnai törvények miatt szeptember 1-jétől a magyar kisebbségi iskoláknak Kárpátalján be kell zárnia. Évek óta jelzik a problémát magyar részről, semmi eredmény, uniós intézményekben és Ukrajnában sem".

"A nemzeti kisebbségek jogainak védelme az európai kérdés, hiszen európai szabályok, nemzetközi szabályok védik a nemzeti kisebbségeket" – szögezte még le Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×