eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Munkácsy Mihály Magyar Ház a kárpátaljai Munkácson 2022. február 18-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Hatottak a magyar érvek, haladékot kaptak Kárpátalján az iskolák

Egy év halasztást kapnak az ukrajnai magyar tannyelvű iskolák, így csak 2024. szeptember elsejétől kell áttérniük az ukrán nyelven történő oktatásra.

Az ukrán parlament jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely előírja az anyanyelven történő tanulás lehetőségének meghosszabbítását. Ez az engedmény az Európai Unió valamelyik hivatalos nyelvén tanuló nemzeti kisebbségekhez tartozó iskolásokra vonatkozik, tehát a magyarra is. Így a Kárpátalján található 101 magyar tannyelvű iskolában még ősztől is anyanyelven folytatódhat az oktatás.

A kijevi törvényhozás 2017 szeptemberében fogadta el azt az oktatási törvényt, amelynek hírhedtté vált 7. cikke kimondja: a kisebbségi tanulók csak az elemi iskolában (1-4. osztály) tanulhatnak anyanyelvükön, az 5. osztály tantervének 20 százalékát már kötelezően az államnyelven kell oktatni, majd ezt az arányt fokozatosan növelni kell úgy, hogy a 9. osztályban elérje a 40 százalékot. A 10-11-12. osztályban pedig a tantárgyak legalább 60 százalékát kell ukránul oktatni.

A törvény ennek bevezetésére 2023 szeptemberéig egy átmeneti időszakot írt elő, amely alatt már fokozatosan emelni kellett az ukrán tanórák számát. Most ezt hosszabbították meg egy évvel 2024. szeptember elsejéig.

Vagyis még egy tanév erejéig halasztást kapnak a magyar iskolások

és nem kell a tantárgyak nagy részét ukrán nyelven tanulniuk.

Az ukrán szaktárca szerint az oktatási törvényben meghatározott lépések, vagyis az államnyelv emelt óraszámban való tanítása az alsó osztályoktól kezdve, lehetővé teszi, hogy a tanulók felkészüljenek a szinte teljesen ukrán nyelven való oktatásra a középiskolában.

A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek azonban már évek óta tiltakoznak ez ellen, és hangsúlyozzák, példátlan jogfosztásról van szó. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség aggasztónak tartja, hogy a nyelvhasználat és az oktatás területén tovább folyatódnak a jogszűkítések, amelyek, szerintük, „akadályozhatják Ukrajnai európai uniós integrációját”.

Az oktatási törvény értelmében ugyanis a kisebbségi tannyelvű iskolák gyakorlatilag megszűnnek,

csak ukrán tannyelvű iskolák lesznek, amelyek kisebbségi nyelvű oktatással is működnek, erre külön csoportokat létrehozva. Kárpátalján ebben a tanévben 15 999 tanuló járt magyar osztályba. Közülük 831-en érettségiztek az idén. Az első osztályt pedig 1249 gyerek kezdte meg, tájékoztatott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×