eur:
369.36
usd:
342.69
bux:
49342.40
2023. június 8. csütörtök Medárd
2013. november 10-én Londonban készített kép II. Erzsébet brit királynőről, aki 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: 2013. november 10-én Londonban készített kép II. Erzsébet brit királynőről, aki 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Kinyitott akták - az IRA még Amerikában is veszélyt jelentett II. Erzsébetre

Minden egyes látogatása előtt aggódtak amiatt, hogy Amerikában támadják meg a királynőt.

A királynő 1983-as San Franciscó-i látogatása előtt egy rendőr, aki rendszeresen vendége volt egy helyi ír kocsmának, figyelmeztette az FBI-t, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik szimpatizánsa, aki bosszút akart állni lánya haláláért, potenciális fenyegetést jelentett a királynő ellen - derül ki az FBI újonnan nyilvánosságra hozott feljegyzéseiből.

Az ismeretlen rendőrtiszt azt állította, hogy 1983. február 4-én, egy hónappal II. Erzsébet és Fülöp herceg tervezett látogatása előtt felhívta a férfi, akit az ír kocsmából ismert, és azt állította, hogy lányát gumilövedékkel ölték meg Észak-Írországban - írja az NBC News.

A férfi az FBI feljegyzése szerint azt helyezte kilátásba, hogy rádob valamit a Golden Gate hídról a királynőt szállító Britannia hajóra, és így ért neki, vagy lelövi, amikor a Yosemite Nemzeti Parkba tesz látogatást.

A királynővel kapcsolatosan összesen 102 oldalnyi feljegyzése van az FBI-nak, melyet most tettek közzé egy, az információszabadságról szóló törvény szerinti kérelemre. Az iratok nyilvánosan elérhetők, tartalmuk megfelel annak, amit egy látogatóba érkező magas rangú vendég utazása előtti munka megkíván. Szerepelnek bennük a szövetségi ügynökök megosztott feljegyzései, útvonaltervek, sajtócikkek és egyéb dokumentumok, amelyek nagyrészt a királynő 1976-ig visszamenőleg tett látogatásaihoz kapcsolódnak az Egyesült Államokban.

Bár a szerkesztett feljegyzések nem utalnak arra, hogy a San Franciscó-i fenyegetés valaha is igazi veszélyt jelentett volna, egyértelműen tükrözik a királynőre leselkedő potenciális veszélyforrást: az IRA-t és szimpatizánsait. A Sinn Féin politikai mozgalom titkos fegyveres szárnyaként az 1960-as évek végén alakult IRA modern változata a brit erők Észak-Írországból való eltávolítását és Írország egyesítését tűzte ki célul, gyakran erőszakos eszközökkel.

A királynő 1976-os New York-i útja során, amikor az amerikai bicentenáriumi ünnepségeken a Battery Parkban vett részt, a New York-i rendőrség hírszerzési nyomozói arról tájékoztatták az FBI-t, hogy nem tartóztattak le senkit, de

egy kisrepülőgép pilótáját beidézték, mert "Anglia, kifelé Írországból" feliratú táblával repült a park felett.

Az FBI aggodalmai a királyi család tagjai elleni esetleges IRA-erőszakkal kapcsolatban nem voltak alaptalanok. 1979-ben Erzsébet másodunokatestvére, Lord "Dickie" Mountbatten - az akkori Károly herceg közeli bizalmasa - meghalt egy írországi IRA-bombatámadásban. Konkrét veszélyről sosem tudtak az amerikai látogatások alkalmával, de ennek ellenére fontosnak tartották, hogy mindvégig éberen figyeljenek. Folyamatosan gyűjtötték az adatokat a potenciális veszélyt jelentő csoportokkal kapcsolatosan, letartóztatásokra azonban nem került sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×