eur:
390.26
usd:
364.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Helyszínelő rendőrök Londonderryben 2019. április 19-én, miután az éjjel ismeretlen tettesek benzinespalackokkal és lőfegyverrel razziázó rendőrökre támadtak és egy oknyomozó újságírónőt, a 29 éves Lyra McKeet halálosan megsebesítették az észak-írországi városban. A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az incidenst, amelyért feltételezések szerint az Új IRA nevű szakadár britellenes katolikus terrorcsoport a felelős.
Nyitókép: MTI/EPA/Joe Boland

Mi köze az Új IRA-nak a régihez?

Az Új IRA nevű katolikus, britellenes, szakadár militáns csoport vállalta magára a Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözést. A szervezet a fiatal újságírónő meggyilkolásáért részvétét fejezte ki, mint írták: „az ellenség elleni támadás során vesztette életét”. Mit lehet tudni erről az új fegyveres szervezetről?

Az Új IRA az elmúlt években jelent meg, és főként a fiatalok között vált népszerűvé – tájékoztatta az InfoRádiót Varga Gergely. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója hozzátette: a múlt pénteki merényletet is feltehetően 18-19 éves fiatalok hajtották végre.

Az elnevezés mutatja, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szervezet még mindig vonzó a radikális észak-ír katolikusok számára. A szakértő egyelőre nem szeretett volna találgatásokba bocsátkozni arról, hogy az új szerveződésnek van-e valamilyen kapcsolata a korábbival. Mint mondta: talán a merényletet feltárni szándékozó nyomozás után több információ áll majd a közvélemény rendelkezésére ezzel kapcsolatban is.

Azt azonban kijelentette: az Új IRA nem olyan társadalmi közegben működik, ami segítené a megerősödését.

Az elmúlt két évtized történései pozitív hatásokat gyakoroltak mind az ír-brit, mind a felekezetek közötti viszonyra.

Az európai uniós tagságnak köszönhetően például megszűnt az Észak-Írország és Írország közötti határ. Tehát a rendezett brexit a további konfliktusok elkerülését is segítené. Ilyen környezetben pedig nehezebben erősödnek meg a radikális terrorszervezetek, mint az 1960-70-es években, amikor az IRA jól szervezetten, széles támogatottsággal működött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×