eur:
391.24
usd:
366.37
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Váratlanul elhunyt Magyarország első pozsonyi nagykövete

A diplomata idén töltötte volna be 73. életévét.

Május 3-án váratlanul elhunyt Boros Jenő, az első pozsonyi magyar nagykövet - írta a parameter.sk. Halálának okát nem közölték.

Boros már nagykövetté való kinevezése előtt is évekig szolgált Csehszlovákiában: első megbízatását még 1976-ban kapta, amikor a prágai magyar nagykövetség sajtóattaséja lett.

1984-ben került a pozsonyi magyar konzulátusra első beosztottként, 1990-93 között pedig főkonzul volt ugyanott. Szlovákia 1993-as függetlenné válása után lett az első magyar nagykövet Pozsonyban. Ezt a hivatalt egészen 1998-ig betöltötte. Utána visszatért a magyar Külügyminisztériumba, majd 2005-től Svájcban képviselte a Magyar Köztársaságot. 2008-ban Azerbajdzsánba helyezték, ahonnan 2010-ben hívták vissza.

Pozsonyi tartózkodása alatt megélte előbb a bársonyos forradalmat, az első szabad választást, majd Szlovákia függetlenné válását és végül a Mečiar-korszakot is. Jó kapcsolatot épített ki a szlovákiai magyar pártokkal, valamint civil-, és kulturális szervezetekkel egyaránt. A magyarországi kapcsolat a Mečiar-korszakban elsősorban ez utóbbi szervezeteknek volt nagyon fontos a túlélésük szempontjából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×