eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump korábbi amerikai elnök (k) jogászainak társaságában a bírósági meghallgatása előtt a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt. A következő évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minősítette. Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indul.
Nyitókép: MTI/AP/Seth Wenig

Hozott tárgyalótermi sikert is Donald Trumpnak a kedd

New Yorktól több ezer kilométerre bírósági győzelmet is aratott a volt elnök: Stormy Daniels volt ebben a perben is a másik főszereplő.

Az Egyesült Államok 9. kerületi fellebbviteli bírósága a volt elnök mellé állt abban a kérdésben, hogy a felnőttfilmes által indított és elvesztett rágalmazási per jogi költségeit is megtérítsék számára - írja a CNN.

Stormy Danielst már korábban félmillió dollár megfizetésére kötelezték: most ezen felül további 120 ezer dollárt kell a volt elnök jogi költségeinek megtérítésére fizetnie.

A polgári peres eljárás hivatalosan nem függ össze Trump letartóztatásával és az ellene New Yorkban benyújtott vádakkal, de mindkettőben érintett Daniels, akinek a 2016-os elnökválasztási kampány idején 130 ezer dollár hallgatási pénzt fizettek azért, hogy hallgasson arról a viszonyról, melyet Trump tagad.

Daniels 2018-ban perelte be Trumpot azután, hogy az elnök totális átverésként utalt egy általa elmesélt esetre, mely szerint egy parkolóban ismeretlen férfi fenyegette meg, hogy hallgasson Trumpról.

A keresetet 2018 októberében elutasító S. James Otero kerületi bíró azt mondta, hogy Trump kijelentését az első alkotmánymódosítás védi. A bíró azzal indokolta döntését, hogy az akkor amerikai elnök Trump tweetje retorikai túlzás volt csak, amely a politikai közbeszédhez kapcsolódik Amerikában.

Otero 293 ezer dollár megfizetésére kötelezte Danielst, melyet további 243 ezer dollárral fejeltek meg sikertelen fellebbezését követően. A felnőttfilmes, akinek valódi neve Stephanie Clifford, ekkor az összeg nagyságának létjogosultságát kérdőjelezte meg, de ennek sem adtak helyt.

"Trump ügyvédei 183,35 órát fordítottak az elutasítási kérelem, az ellenkérelemre adott válasz, két hosszabbítási kérelem, a válaszirat és a díjkérelem elkészítésére" – tette hozzá a testület.

(Nyitóképünkön Donald Trump korábbi amerikai elnök jogászainak társaságában a bírósági meghallgatása előtt a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt.)

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×