eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Donald Trump korábbi amerikai elnök (k) érkezik a meghallgatására a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt. A következő évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minősítette. Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indul.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Még hónapokig eltarthat, mire per indul Donald Trump ellen, ha indul

Megjárta a New York-i bíróságot Donald Trump volt amerikai elnök, aki ellen példátlan módon, 34 pontban emeltek vádat. Trump, aki a szokásosnál visszafogottabban viselkedett, ártatlannak vallotta magát és floridai otthonába visszatérve gyújtó hangú beszédet mondott

Donald Trump lett a történelem első volt amerikai elnöke, aki ellen bűncselekmény – nem is egy – miatt vádat emeltek. Összesen 34 esetben vádolják azzal, hogy meghamisította üzleti nyilvántartását.

A New York-i bírósági meghallgatásról hazatérve, floridai rezidenciáján ünneplő tömeg között vonult a pódiumra, hogy ártatlanságát hangoztassa és lesújtó kritikával illesse az amerikai demokratákat, Biden elnököt és az ügyében vizsgálatot indító és szerinte „Soros György által pénzelt” New York-i államügyészt. Az egyik legsúlyosabb megjegyzése ez volt: a Trump-kormányzat alatt más országok nem fenyegettek volna atomfegyver bevetésével és nem lennénk vészjóslóan közel egy atomháborúhoz.

Kijelentette még, hogy ellenfelei megpróbálják elpusztítani Amerikát, az ő bűne csak annyi, hogy megpróbálja megvédeni az országot.

A Trump letartóztatását eredményező, drámai és történelmi nap leginkább felkapott vádpontja Stormy Daniels pornószínésznőhöz kötődik, aki pénzt kapott azért, hogy ne tálaljon ki a sajtónak állítólagos viszonyukról. Itt

nem az volt a jogsértő, hogy Daniels „hallgatási pénzt” kapott, hanem az, hogy Trump hogyan számolta el.

Egy másik vádpont szerint 30 ezer dollárt fizetett egyik cége a Trump torony egyik volt komornyikjának, akinek állítólagos információi voltak egy házasságon kívül született Trump-gyerekről.

Azzal is vádolják, hogy úgynevezett „catch and kill” programot folytatott, azaz emberei becserkészték a potenciálisan káros médiasztorikat, megvették közlési jogukat, azzal a céllal, hogy soha ne publikálják azokat és ne rontsák Trump választási esélyeit.

Ezekben és a további vádpontokban is az exelnök ártatlannak vallotta magát a bíróságon.

A pózolni szerető Trump számára megalázó lehetett, hogy felolvasták neki a jogait, ujjlenyomatot vettek tőle, mint egy közönséges vádlottól és egy rendőr, udvariatlanul nem tartotta nyitva neki az ajtót, amikor előtte belépett a terembe. Több tudósító szerint

láthatóan megviselték az események.

A manhattani bíróság előtt közben hívei és bírálói gyülekeztek, akiket fémkordonokkal választottak el. A bírósági meghallgatást, illetve Trump érkezését a nevét viselő repülőgéppel és távozását egy masszív autókonvojban, több tévécsatorna élőben közvetítette.

A mostani meghallgatás után Trump ügyvédei megpróbálják majd elérni, hogy ejtsék az ügyet. Ha ez nem sikerül, akkor legközelebb az év vége felé lehet újabb bírósági meghallgatás, amikor is kiderül: per indul-e a volt elnök ellen. De a törvények szerint még ezt sem akadályozhatja meg abban, hogy ringbe szálljon az elnökjelöltségért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×