eur:
368.02
usd:
342.47
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Elmedin Konakovic boszniai külügyminiszterrel a szarajevói tárgyalásait követő sajtóértekezleten 2023. március 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Fehim Demir

Szijjártó Péter: hogy veszi magának a bátorságot az amerikai külügy?

Szarajevóba látogatott a külgazdasági és külügyminiszter.

Felháborító, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentést ír külföldi államok emberi jogi és egyéb helyzetéről - húzta alá a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szarajevóban.

A tárcavezető a boszniai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján az éves amerikai emberi jogi országjelentésekben Bosznia-Hercegovinával kapcsolatban taglalt aggályokat illetően azt közölte, hogy bár Elmedin Konakovic nem szorul a támogatására, mégis tiltakozásának kíván hangot adni az ügyben.

"Meg kell mondjam, én meg vagyok döbbenve, és

minden évben újra és újra megdöbbenek, hogy az amerikai külügyminisztérium veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy más országokat minősítgessen,

és más országok belső kérdéseiről és helyzeteiről ilyen ex katedra kijelentéseket tegyen" - fogalmazott.

"Hogy jönnek ők ehhez? Én nem tudok arról, hogy Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma, és pláne az enyém jelentést írna más országok emberi jogi meg egyéb helyzetéről. Miért? Azért mert egyrészt nem dolgunk, másrészt semmi közünk hozzá" - tette hozzá.

"Felháborítónak és megdöbbentőnek tartom, hogy washingtoni bürokraták összeülnek, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva, amelyeknek a finanszírozása sok esetben az Egyesült Államokból származik, tesznek ilyen kijelentéseket a mi országainkról.

Hát álljon már meg a menet"

- mondta.

"Azt, hogy Bosznia-Hercegovinában ki kormányozzon és hogyan, meg hogy elégedettek-e az emberek azzal, ami van, bízzuk azokra, akik itt élnek Bosznia-Hercegovinában. Azt meg, hogy Magyarországon mi a helyzet, Washingtonban bízzák nyugodtan a magyar emberekre (...) Kikérjük magunknak azt, hogy a magyar demokráciát, a magyar emberek demokratikus választáson kifejtett akaratát bárki megkérdőjelezze" - emelte ki.

Konakovic a sajtóhoz való hozzáállásával kapcsolatban megfogalmazott amerikai aggályokra reagálva úgy vélekedett, hogy karaktergyilkossági kísérletről van szó, és ő mindössze annyit szeretne, hogy az újságírók tisztességesen végezzék a dolgukat.

Az amerikai jelentésben egyebek mellett az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, illetve a szólás- és a médiaszabadság korlátozásával kapcsolatos problémák szerepelnek.

Szijjártó Péter Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel kapcsolatban leszögezte, hogy újraválasztották, és ezt Magyarország tiszteletben tartja, az pedig egyáltalán nem érdekes, hogy ő mit gondol róla, az számít egyedül, hogy a Bosznia-Hercegovinában élők hogyan ítélik meg. "Teljesen mindegy, hogy én mit gondolok Dodik elnök úrról, szerintem egyetlen dolog számít, hogy a Bosznia-Hercegovinában és főleg a Boszniai Szerb Köztársaságban élők mit gondolnak róla" - húzta alá.

"Ma a nemzetközi politikában a kölcsönös tisztelet nincsen jelen.

Egyes országok nagyon szívesen beszélnek bele más országok dolgaiba. Mi mindig azokkal a bosznia-hercegovinai vezetőkkel dolgozunk együtt, akiket itt megválasztanak.

Mi sose kérdőjelezzük meg az itteni választások eredményét, azokat tiszteletben tartjuk" - hangsúlyozta.

A Dodikkal való együttműködés szavai szerint "korrekt, tisztességes és a kölcsönös tiszteletre alapul", ugyanakkor Bosznia-Hercegovina területi integritása "minden vitán felül áll".

A miniszter végül arról számolt be, hogy a magyar kormány bosznia-hercegovinai gazdaságfejlesztési programja kölcsönösen előnyös, ebből az ottani termelők magyar mezőgazdasági eszközöket vásárolhatnak.

A programra 805 vállalkozás pályázott, és összesen 11,5 millió euró értékben írnak alá támogatási szerződéseket a napokban - tájékoztatott.

Címlapról ajánljuk
Infláció, népszámlálás, statisztika: élet a számok mögött – nagyinterjú Vukovich Gabriellával, a KSH leköszönő elnökével

Infláció, népszámlálás, statisztika: élet a számok mögött – nagyinterjú Vukovich Gabriellával, a KSH leköszönő elnökével

Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal leköszönő elnöke az infláció csökkenő tendenciáiról és népszámlálás már meglévő eredményeiről, azok alapján az elmúlt időszakban tapasztalt, a demográfiát, a települések népességét, az országrészek közötti eltéréseket mutató változásokról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, de szót ejtett a jövőbeni terveiről is.

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×