eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (szemben, k) megnyitja az Észak-atlanti Tanács külügyminiszteri értekezletét a NATO megalapításának 70. évfordulóján a washingtoni külügyminisztériumban 2019. április 4-én. Az előtérben, középen, Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter.
Nyitókép: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Washington: Magyarország mielőbb ratifikálja a finn és a svéd NATO csatlakozást

Az Egyesült Államok üdvözli Törökország döntését a finn NATO-tagságról és sürgeti Magyarországot, hogy mielőbb járuljon hozzá a két skandináv állam csatlakozásához.

Jake Sullivan közleménye szerint az Egyesült Államok üdvözli, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai törvényhozás elé terjeszti a finn csatlakozási jegyzőkönyvet, és egyúttal "bátorítja" Ankarát, hogy Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét is gyorsan hagyja jóvá.

A Fehér Ház által kiadott dokumentum emellett sürgeti Magyarországot, hogy Finnország és Svédország esetében is "késlekedés nélkül" zárja le a ratifikációs folyamatot.

A közlemény megfogalmazása szerint Svédország és Finnország egyaránt erős partner, osztja a NATO értékeit, erősíteni fogja a katonai szövetséget, valamint hozzájárul Európa biztonságához.

Az Egyesült Államok meggyőződése, hogy mindkét országnak mielőbb a NATO tagjává kell válnia - írta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 21:55
×
×
×
×