eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rohamrendőrökhöz beszél egy tüntető a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tiltakozáson a parlament épületénél Tbilisziben 2023. március 7-én, miután a parlament első olvasatban elfogadta a jogszabályt. A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény előírja, hogy a működési költsége több mint egyötötdét külföldi forrásból biztosító szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát az igazságügyi minisztériumban, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják. Szalome Zurabisvili államfő közölte, hogy támogatja a tüntetőket.
Nyitókép: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Áll a bál, az államfő is támogatja a tüntetőket Grúziában - képek

A rendőrség több mint hatvan embert vett őrizetbe Tbilisziben a rendőrökkel összetűzésekhez vezető kedd éjjeli demonstrációk után.

A tüntetés azután kezdődött, hogy a grúz parlamentben első olvasatban elfogadták a külföldi ügynökökről szóló törvényt.

A belügyminisztérium közleményében rendkívül erőszakosnak nevezte az órákig tartó összecsapásokat, amelyek során a hatóságok könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen, és 66 embert őrizetbe vettek.

Az orosz állami hírügynökség információi szerint 50 rendőr is megsebesült, egyesek kórházi kezelésre szorultak.

A kormányzó Grúz Álom párt kezdeményezésére megszavazott törvény előírja, hogy minden, a működési költségének több mint 20 százalékát külföldről szerző szervezet "külföldi ügynökként" regisztráltassa magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják.

Tbiliszi, 2023. március 8.
Megafonokat tart fel egy tüntető a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tiltakozáson a parlament épületénél Tbilisziben 2023. március 7-én, miután a parlament első olvasatban elfogadta a jogszabályt. A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény előírja, hogy a működési költsége több mint egyötötdét külföldi forrásból biztosító szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát az igazságügyi minisztériumban, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják. Szalome Zurabisvili államfő közölte, hogy támogatja a tüntetőket.
MTI/EPA/Zurab Kurcikidze
Megafonokat tart fel egy tüntető a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tiltakozáson a parlament épületénél Tbilisziben 2023. március 7-én. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök korábban Berlinben ismételten támogatásáról biztosította a törvényt, mondván, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek "az európai és a nemzetközi szabványoknak".

"Országunk jövője nem függhet, és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és más országok kiszolgálóitól" - jelentette ki Garibasvili.

Szalome Zurabisvili államfő - aki hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodik - keddi videoüzenetében közölte: támogatja a Tbilisziben tüntetőket. Egyértelművé tette azt is, hogy

megvétózza a törvényt, ha eléje kerül aláírásra.

Bírálói szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amelyet azóta is a másként gondolkodók ellen alkalmaznak.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×